ANNONS

Apoteket slarvade – dottern fick trippel dos

Ayda är orolig över att dottern ska ha fått problem
Ayda är orolig över att dottern ska ha fått problem
Lapparna har bytt plats.
Lapparna har bytt plats.
Ayda från Flemingsberg skulle hämta ut två mediciner till sin dotter, men apoteket blandade ihop lapparna med doserna. I åtta dagar fick dottern för mycket av den ena och för lite av den andra medicinen.
ANNONS

Det var för drygt en vecka sedan som Ayda Farouh gick till närakuten i Flemingsberg med sin dotter, ett år och sju månader gammal. Mot hostan fick dottern två mediciner utskrivna, som Ayda hämtade ut på det närliggande apoteket.

– Personalen kom och förklarade att den här ska hon ha tre gånger och den här en gång om dagen. Jag kan ingenting om sånt och är inte utbildad så jag litar på dem som jobbar där och har den utbildningen, berättar Ayda.

Dagarna gick utan att dottern blev bättre, trots att hon fick medicinerna precis som det stod på lapparna. Céline grät och kräktes på nätterna och kunde inte sova.

– Jag trodde att det berodde på att jag hade flyttat på hennes säng, men nu förstår jag att hon mådde dåligt på grund av medicinen, säger Ayda, som också tror att dottern kan ha fått hallucinationer av den överdoserade medicinen.

Jag litar på dem som jobbar där och har den utbildningen

Ayda Farouh, mamma

Efter åtta dagar anade Aydas man oråd. Han läser till undersköterska och hade hört talas om medicinen som Céline fick tre gånger om dagen.

Det var då föräldrarna upptäckte apotekets misstag. I åtta dagar hade Céline fått tre gånger den rekommenderade dosen för barn under fem år och 1,5 gånger vuxnas dos av antihistaminet. Det var hostmedicinen som dottern skulle ta tre gånger – men den hade hon istället fått för lite av.

Apoteket har startat utredning

Efter samtal med vårdcentralen fick Ayda och Céline återigen åka till akuten, den här gången på Karolinska i Huddinge. Läkarna ska ha sagt att det troligtvis inte är någon fara med dottern, men avvaktar tills medicinen gått ur kroppen.

Ayda är orolig över att skador ska visa sig längre fram i tiden, men framförallt för att apotekets misstag ska upprepa sig.

ANNONS

– Det handlar inte bara om min dotter, jag tänker på andra som inte kan språket. Jag kan svenska och kunde läsa mer om medicinen, men tänk om någon annan ger för mycket av någon medicin och någon dör. Jag hoppas att andra inte gör som jag och litar på personalen, för de kan också göra fel, säger Ayda.

Lloyds apotek har startat en intern utredning och vill inte svara på hus de ska se till att misstaget inte upprepar sig innan utredningen är klar.

ANNONS