Apoteksskogens koloniförening rosenrasande när blomräderna gror

Maj-Lis Jansson på kolonilotten vid Hasselgränd som drabbats av stölder.
Maj-Lis Jansson på kolonilotten vid Hasselgränd som drabbats av stölder.
Maj-Lis Jansson har tröttnat på blomräderna. Tjuvarna gräver upp blommor, tar krukor eller hela amplar. I sommar har hon och flera lottägare vid Apoteksskogen blivit bestulna.
– Det känns tröstlöst. De verkar inte ett dugg intresserade av grönsaker, det är bara blommor de tar.

”Nu har det varit stöldraid på kolonin inatt igen. Massor av blommor som försvunnit. ???” skriver Maj-Lis Jansson på Facebook i början av september och laddar upp en bild på en kruka fylld med blommor.

Men i mitten av krukan är det ett hål i jorden och en blomma saknas.

Maj-Lis Jansson i Apoteksskogen koloniförening i Väsby har fått sina blommor stulna

En stulen blomma. Foto: Privat

– Det har varit varenda helg under hela sensommaren. Den här gången stal de amplar, pelargoner och änglatrumpeter, säger hon och berättar om en blomstöld som ägde rum tidigare i sommar.

– Jag fick en stor lila pelargon av min son som gick bort för fyra år sedan. Den har blommat i många år, den var fantastisk. Jag och min man satt och begrundade den kvällen innan, och när vi kom hit var den borta.

Små belopp men tråkig med brott

De flesta av föreningens 79 kolonilotter har vid något tillfälle blivit bestulna, enligt föreningens ordförande Karl-Åke Isaksson.

– Det är lite trist och det är svårt att få tag på tjuvarna. Det är inga större belopp men det är tråkigt att de förstör. Det är tragiskt, säger han.

Föreningen har diskuterat bevakningskameror. Men Karl-Åke Isaksson tror att det skulle kosta för mycket.

Maj-Lis Jansson på kolonilotten vid Hasselgränd som drabbats av stölder.

Maj-Lis Jansson räknar upp allt som försvunnit på på kolonilotten. Det är bara blommor och prylar, inga grönsaker, säger Maj-Lis. Foto: Åsa Sommarström

– Vi har pratat om det men jag tror det kostar mer än vad det ger. Sedan måste man ju ha tillstånd.

Själv har han blivit av med uppstoppade fåglar och bär som någon plockat. Men någon gemensam polisanmälan har föreningen inte gjort.

– Det är svårt att få tag på polisen, så vi har inte gjort det än. Ringer man är det väldigt svårt att komma fram och de har ju inget kontor här vad jag vet.

”Sitta i mörkret med en tuta”

Enligt Maj-Lis Jansson har hon haft sin lott i 20 år och har aldrig blivit bestulen tidigare. I år har hon plötsligt blivit av med blommor och blomlådor, vattenkannor och amplar.

Maj-Lis Jansson på kolonilotten vid Hasselgränd som drabbats av stölder.

Maj-Lis lista över blommor och saker som försvunnit. Foto: Åsa Sommarström

– Jag har sagt att vi får börja vaka själva. Jag skulle sitta på soffan jag har där ute, dra ner jalusierna och sitta där i mörkret med en tuta.