App, app, app – inte skolka från vinterlöpningen

Gör som Malin Ewerlöf – träna ute året om.
Gör som Malin Ewerlöf – träna ute året om.
Många spyr av tristess av att träna på löpbandet. Men man kan trotsa mörker och kyla. En app gör vinterlöpningen både säkrare och roligare.

Vissa löparappar hjälper dig att hålla koll på din träning, andra att hålla din motivation uppe. Nu finns också en larmapp som kan ge välbehövlig trygghet och säkerhet i vinterns mörka löparspår.

Appen, som är gratis, heter Allone och finns på appstore. Med den kan du tillåta dina vänner att följa din löprunda på sin egen telefon och du kan låta dem följa din exakta position i realtid. Det finns även en larmfunktion som både låter högt för att dra till sig uppmärksamhet och meddelar andra app-användare som är i din närhet om att du behöver hjälp.

Anders Paulson som har utvecklat Allone fick idén för snart två sedan. Familjen bodde i Brasilien och han kände sig ibland orolig för sin egen och framför allt för hans då 15-åriga dotter Filippas säkerhet.

– Jag såg behovet och började fundera på om det kanske skulle gå att lösa. Vi startade arbetet på allvar för ett år sedan och med hjälp av teknisk expertis gick det till slut, säger han.

En första version av appen släpptes redan i somras och efter en månad hade cirka 8 000 personer laddat ner den. Nu har en uppdaterad version precis kommit ut.

– Det är lite ny design och bättre funktioner. I år kommer tre funktioner till, säger Anders Paulson.

Fakta

Appar för löpsugna

Säkerhet:

Allone är en kostnadsfri app som förvandlar mobiltelefonen till ett person- och överfallslarm. I dag finns tre funktioner, bland annat ”watch me” där anhöriga kan följa personen på karta via gps.

Intervallcoach:

Seconds hjälper dig att köra intervallpass utomhus, något som ­annars kan vara ­knepigt på vintern då man inte vill stå och mecka med ett tidtagarur med iskalla fingrar. Förinstallera egna intervaller ­eller välj de färdiga som finns. En röst talar om för dig när det är dags för nästa intervall.

Hitta en ­löparkompis:

Sprinter är en app som klädmärket Björn Borg tagit fram. Den tar fasta på att en bra träningskompis är bra motivation för all träning. Sprinter hittar din nya löparkompis i ditt närområde och har av en del kallats dejting-app.

Bli jagad:

Zombies – run! får dig att springa för livet. En bit in i löprundan börjar du höra zombiesarna. De vill äta upp dig och de kommer allt närmare. Allt du kan göra är att springa.