Äppelviken har högst villapriser

Tjugotvå villor i Hällefors eller en i Äppelviken? Det kan du välja på om du har strax över 8 miljoner kronor.

Kustområdet i Bromma är dyrast i hela Sverige, enligt ny mätning.

Hur mycket kostar en genomsnittsvilla i olika områden i Sverige? Denna fråga försöker mäklarbolaget Fastighetsbyrån svara på i en ny mätning.

Den påhittade villan som Fastighetsbyrån värderar är byggd 1980, har fem rum och kök, är 140 kvadratmeter och har 900 kvadratmeter tomt. Och Äppelviken i Bromma är det absolut dyraste området – där kostar genomsnittsvillan 8 250 000 kronor.

I undersökningen, som kallas Sverigevillan, låter Fastighetsbyrån sina mäklare bedöma priset för en villa på olika orter i landet. I Äppelviken är denna alltså dyrast, medan Hällefors i Västmanland är det billigaste området. Där kostar Sverigevillan 375 000 kronor. Den billigaste genomsnittsvillan i Storstockholm kan man hitta i Hallstavik i Norrtälje, 900 000 kronor.

– Äppelviken är ett begränsat och väldigt attraktivt område där det sällan kommer ut nya hus på marknaden. Efterfrågan är mycket stark och det säljs praktiskt taget inga hus under åtta miljoner, säger Fastighetbyråns Per Gunnarson i ett pressmeddelande.

Anledningen till att området hamnar högre än till exempel Djursholm är att där är husen visserligen dyra, men också väldigt stora.

– I Äppelviken är husen mindre, säger Per Gunnarson.

De fem dyraste platserna i Stockholm är förutom Äppelviken, Djursholm, Lidingö, Danderyd och Enebyberg, i den ordningen. Snittpriset för Sverigevillan i Storstockholm är 4,08 miljoner kronor.

Fakta

Räcker till 22

Så många villor går det på en i Äppelvikenvilla:

Hällefors: 22 stycken

Älmsta, Norrtälje: 9 stycken

Österåker: 3 stycken

Källa: Fastighetsbyrån