Äppelviken har en av Sveriges värsta hissar

Hissen på Runda vägen i Äppelviken är en av Sveriges värsta hissar.
Hissen på Runda vägen i Äppelviken är en av Sveriges värsta hissar.
Föreningen Äppelvikens bostäder har en av Sveriges värsta hissar och gick därför vidare i tävlingen "Svenska hissdrömmar". Hissen kallas för spökhissen.
"Den slamrar och lever om så folk vaknar mitt i natten, det är ingen av våra gamlingar som vågar åka denna" skriver en boende i motiveringen.

På Runda vägen 25 i Äppelviken i Bromma finns den så kallade spökhissen, den var med i tävlingen ”Svenska hissdrömmar”. Tävlingen arrangeras av hissföretaget Kone som har sökt landet runt efter äldre hissar i behov av renovering eller utbyte.

Intresset har varit stort och fem hissar tog plats i finalomgången. Hissen som vann finns i Västerås och den föreningen får nu en helt ny hiss. En hiss som dessutom kan både spela musik via Spotify och själv tala om hur den mår.

– Det är slående att behovet av hissrenoveringar i bostadsrättsföreningar runt om i Sverige är stort. Många av tävlingsdeltagarna vittnar om hissar som borde tagits ur bruk för länge sedan. Genom tävlingen vill vi lyfta frågorna kring hur en ny hiss kan skapa en tillgängligare och säkrare vardag. Vi har velat visa på möjligheterna och väcka de svenska hissdrömmarna till liv, säger Malin Brant-Lundin, marknads- och kommunikationschef KONE Sverige.

Hissen på Runda vägen kallas för spökhissen då den har konstiga saker för sig på natten. En boende i föreningen skriver såhär i motiveringen:

”Det är ingen av våra gamlingar som vågar åka denna. Dessutom slamrar den och lever om så folk vaknar mitt i natten och undrar vad som pågår, men ingen har vågat gå ut och se vad det beror på… En ordentlig uppdatering skulle nog vara på sin plats. En ny hiss vore rena underverket!”

Under hösten har bostadsrättsföreningar runt om i landet skickat in förslag och en expertgrupp från KONE har tillsammans med övriga jurymedlemmar gått igenom bidragen. De har bland annat tittat på utmaningar hos de befintliga hissarna och resonerat kring var en ny hiss skulle göra störst skillnad.