Äppelviksskolan fick journalistpris

De har avslöjat illegal cigarettförsäljning och festskandaler.

Nu har Äppelviksskolans tidning Milo utsetts till Sveriges bästa skoltidning för högstadieelever.

De har bland annat skrivit om de nya betygssystemen, lärares tatueringar och skandaler på skolfester. Nu har Milo, Äppelviksskolans skoltidning, utsetts till Sveriges bästa tryckta skoltidning för högstadieelever.

Det är tredje gången Milo vinner Lilla journalistpriset, som delas ut av DN och Expressen.

Läraren som leder elevernas arbete med tidningen är Jesper Stridbeck. Han berättar att eleverna har gjort många reportage som blivit snackisar på skolan.

– För några år sedan skrev vi om en man som drev en kiosk här i närheten. Det ryktades om att han sålde cigaretter till barnen. Så eleverna lade sig i buskarna och tog paparazzibilder på honom när han gjorde det. Efteråt blev det en del snack på skolan, säger han.

Varje nummer av Milo är fullproppat med material; senaste numret är på 36 sidor och innehåller ingen reklam.

Jesper Stridbeck berömmer den kreativitet som finns hos eleverna under brainstorming-arbetet.

– Det är de själva som kommer på idéerna, säger han.

Juryn som delade ut priset bestod av journalister från DN och anställda på DN:s mediecenter. Erik Sjögren är projektledare på mediecentret och en av jurymedlemmarna. Han menar att elevernas orädda stil leder till bra artiklar.

– De är lite fräcka och vågar ta upp alla typer av ämnen, säger han.

Milo har funnits i 11 år och kommer ut en gång per termin. Förutom kategorin ”Print, högstadium”, som Milo vann i, delades det även ut priser i kategorierna ”Web” och ”Ung bild”.