Appen som lär barnen att läsa med ett klick

De lär sig läsa med hjälp av en app.

Dessutom har barnen i Växthusets sexårsverksamhet i Enskedefältets skola själva gjort bild och ljud till sitt läromedel.

Idén till appen ”Växthusets Ord” föddes när programmeraren Rebecca Lagerkvists dotter, som går i Enskedefältets skola, skulle lära sig läsa.

– Det fanns inget särskilt bra stavningsprogram på svenska när min dotter skulle lära sig läsa, säger Rebecca Lagerkvist.

Hon drog sig då till minnes att hon när hon studerade spanska i Spanien ofta köpte bilderböcker för att lära sig nya vardagliga ord – med gott resultat.

Resultatet blev appen ”Skrivis”, som nu utvecklats till ”Växthusets Ord”. Hennes dotter och de andra eleverna i Enskedefältets skolas sexårsverksamhet har sedan helt själva fått välja ord de ska rita och läsa.

Till dem hör kolaapparat, boll och Mario.

– Konceptet är enkelt. Man får upp en bild som illustrerar ett ord. Uppgiften är att skriva det ordet med olika nivåer av hjälp, säger Rebecca Lagerkvist.

– Den passar ganska små barn som ska lära sig läsa, från 3 år och uppåt.

Spelet finns i flera olika svårighetsgrader:

Pekbok för de minsta. Hjälp med vilken bokstav som ska tryckas på för de som precis börjat intressera sig för bokstäver.

Inte så många bokstäver att välja på för de som kan skriva lite.

Många bokstäver, fast hjälp med vilken som är rätt för de nästan skrivkunniga.

Ylva Åkerblom, lärare för sexårsverksamheten, säger att när barnen börjar första klass kan appen komma att användas i undervisningen.

– Nu har det mest varit en positiv och kul grej, samt en liten uppmaning till föräldrarna att även använda appen hemma.

Barnen har varit väldigt engagerade i detta – med mycket känslor som följd, berättar hon.

– De har exempelvis haft svårt att bestämma sig för vad de ska rita och det har blivit lite nervöst när de ska läsa in sitt ord.

Fakta

Klicka på en bokstav och bilda ett ord

En app (applikation) är ett litet tillämpningsprogram till en smartphone eller surfplatta.

Barnen i Växthusets sexårsverksamhet i Enskedefältets skola har fått välja ord och rita bilder till en app som används för att lära sig läsa och skriva. Genom att klicka på bokstäverna kan de skriva det ord som teckningarna föreställer.