Apple öppnar jättebutik i Kungsan

Här öppnar Apple om ett par år.
Här öppnar Apple om ett par år.
Apple är på väg att öppna flaggskeppsbutik i Stockholm. Det blir den första i Norden och ska ligga i Kungsträdgården, där Thank God It's Friday finns i dag.

Redan nu finns en Applebutik i Täby. Men den som nu planeras är av en annan kaliber, det blir en fristående butik som enligt Apple ska bli av samma dignitet som deras andra flagskeppsbutiker vid Covent Garden i London och på Fifth Avenue i New York.

Det är prestigefulla adresser och Apple är kända för att alltid leta bästa möjliga läge för sina flagskeppsbutiker. Läget blir alltså centralast möjliga, där restaurangen Thank God It’s Friday ligger i dag. Tomten ligger mellan Kungsträdgården och Hamngatan, snett emot NK.

Utmärkande för en flagskeppsbutik är bland annat att de säljer hela Apples sortiment, inte bara ett urval.

Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) är entusiastisk.

– Vi tycker att det är kul. De vill göra något spejsat och ta ut innehållet mer. Tanken är nog att det ska hända mer än att de säljer saker. Det kommer innebära att det kommer nya jobb till Stockholm. Och det innebär att det kommer skattepengar till Stockholm. Och så visar det att Stockholm är en stad som den här typen av företag vill vara i.

Han betonar dock att det i det här skedet inte finns några överenskommelser mellan staden och Apple.

– Vad jag förstår har de förvärvat fastigheten och så har vi haft ett samtal om platsen och vad man kan göra där och inte.

I de samtalen har det förts resonemang om vad som är möjligt för Apple att göra i Kungsträdgården och vilka begränsningar som finns.

– Vi och stockholmarna ser det som en offentlig plats. Framför allt sittplatserna utåt är en del av Kungsträdgården som helhet. Vi tycker att de måste fortsätta vara en del av det offentliga rummet.

Kungsträdgården har fått mycket kritik för att ha varit fylld av kommersiella jippon och tingeltangel. Det är ett av skälen till att kulturförvaltningen i fjol tog över driften av Kungsan från Stockholms handelskammare.

Frågan infinner sig då hur Roger Mogert, som även är kulturborgarråd, tycker att Apples etablering går ihop med ambitionerna att få ordning på Kungsan.

– Jag tror att om man gör det rätt så kan det bli en möjlighet att styra upp det och få det mer stilrent. Som när vi byggde glaspaviljongerna. Då blev det stramare och renare och bättre för folklivet. Om vi kan hitta lösningar som bidrar till platsen kan det bli riktigt bra. Det är inte en optimal plats i dag.

Det går inte att undvika att lägga märke till en viss förtjusning hos Roger Mogert över att nu få möjlighet att bedriva kommunal planpolitik med en aktör som Apple.

– Apple och andra internationella företag är ju kanske vana vid att jobba vid andra system än våra. Det roliga är att de faktiskt går in i planprocessen. De förstår att det är en känslig miljö. De kommer vad jag förstår att gå in med ett förslag på planändring. Då blir det ett vanligt remissförfarande med dialog och Skönhetsråd. De verkar ha förstått att det är så vi jobbar.