Lämna in äpplen – hämta ut färdig cider

Daniel Äng och Begoña Äng Sáinz de la Maza är förväntansfulla inför kommande helger.
Daniel Äng och Begoña Äng Sáinz de la Maza är förväntansfulla inför kommande helger.
Daniel Äng inspekterar föregående års buteljer.
Daniel Äng inspekterar föregående års buteljer.
Inspektion av utrustningen. Allt måste vara perfekt så cidern blir så bra som möjligt.
Inspektion av utrustningen. Allt måste vara perfekt så cidern blir så bra som möjligt.
Begoña Äng Sáinz de la Maza visar upp en av slutprodukterna.
Begoña Äng Sáinz de la Maza visar upp en av slutprodukterna.
Stocksundscider har funnits sedan 2011 och familjen Ängs "hobby" utökas för varje år som går. Även om årets skörd har varit skral hoppas ägarna på rekordmånga inlämningar.

Tre helger framöver kan privatpersoner komma och lämna in sin äppelskörd hos Stocksundscider – som drivs av familjen Äng. Där kommer äpplena att tvättas, krossas och pressas för att slutligen tappas upp på buteljer – som man får designa sina egna etiketter till.

– Första pressen vi införskaffade, 2011, hade en kapacitet på tre liter åt gången och per dag. Så för att framställa de sextio liter vi då producerade krävdes tjugo pressar, vilket var oerhört tungt, berättar Daniel Äng.

Sedan dess har familjen uppgraderat utrustningen successivt. Idag har de maskiner med en kapacitet att framställa 300 liter cider per dag.


Sommarens äppelskörd har varit skral men Daniel och Begona tror ändå att det kan slås rekord i antal inlämningar.

– Även om det är vad man kallar ett mellanår rent skördemässigt, så hoppas vi kunna tangera antalet besökare från förra året, säger Daniel Äng.


Det tillverkas inte bara cider på Stocksundscider utan även vinäger som paketeras i stilrena flaskor.

Målet med tillverkningen är att visa att det går att producera högklassig cider i Sverige och att börja sälja den lokalt.

– För ett tag sedan hade vi en pommerlier som testade vår färdigställda cider och som gav den ett högt betyg, berättar Daniel.

Att familjen vet vad de pysslar med är kanske inte så konstigt. Begoña kommer från Spanien och hennes familj har sysslat med ciderproduktion i generationer. Hon berättar att man i Spanien inte ser på cider lika exklusivt som vi kanske gör här i Sverige, något paret vill ändra på.

Tre sylvassa knivar som roterar kommer skicka äpplena till sitt öde.

– För att kunna producera 300 liter krävs det bra utrustning, berättar Daniel Äng, samtidigt som han visar hur de olika maskinerna fungerar.

All produktion sker i den lilla källaren och i deras trädgård.

– Jäsningsprocessens sker i olika etapper, så det är viktigt att rätt temperatur hela tiden hålls, berättar Daniel.

Nu återstår att se hur många som ansluter sig till Stocksundsciders La fiesta de la sidra.

Helgerna 9-10, 16-17 och 23-24 september kan du åka och lämna in dina äpplen hos Stocksundscider. Läs mer på deras hemsida på facebook.