April, april din dumma journalistsill…

Skansen ska bygga ett nytt hägn för skvadern - en blandning av en tjäder och kanin. Nej, det är bara ett av många aprilskämt under fredagen.
Skansen ska bygga ett nytt hägn för skvadern - en blandning av en tjäder och kanin. Nej, det är bara ett av många aprilskämt under fredagen.
Taxfree i tunnelbanan, avecvagnar istället för food trucks och skvaderhägn på Skansen.

Stockholms pr-människor skämtar friskt med tidningsredaktionerna under 1 april.

Det gällde för journalisterna i Stockholm att se upp när de vittjade sina mejlkorgar under fredagsmorgonen. Det svämmade nämligen över av aprilskämt från pr-människor.

Här är ett axplock av de bästa Stockholmskämten:

Skansen bygger nytt skvaderhägn:

Friluftsmuseet gick ut med att man skulle bygga ett nytt tillhåll för skvadern – en blandning av en tjäder och en kanin.

”Den utrotningshotade skvadern ska få flytta in i den nya voljären som byggs vid Spegeldammen.

– Vi är glada att kunna göra en insats för den här sällsynta varelsen, säger Skansenchefen John Brattmyhr. Ett av Skansens viktiga uppdrag är att bidra till den biologiska mångfalden och här får vi ett utmärkt tillfälle att hjälpa till.”

Centern vill se avecvagnar i stället för food trucks i innerstan:

Antalet food trucks har minskat i Stockholm som en följd av en avgiftshöjning. Något Centerpartiet i Stockholms stad syrligt skämtade om.

”Efter den senaste tidens rapporter om dålig lönsamhet och krångliga och dyra tillståndsprocesser för foodtrucks föreslår nu Centerpartiet i Stockholm att foodtrucktillstånden slopas helt och ersätts av tillstånd för avecvagnar i stället.

– Det är ingen hemlighet att det är bättre marginal på sprit än på pulled pork, säger Karin Ernlund (C), gruppledare.”

M vill ha taxfree i tunnelbanan:

Moderaterna i Stockholms län skämtad i sin tur om att det ska gå att köpa billigare cigg, sprit och parfym i tuben.

Nu blir det taxfree i tunnelbanan. Detta efter en ny dom i EU-domstolen. Domen möjliggör taxfree-försäljning i transportsystem under jord i Sverige och Finland, då det enligt domstolen inte är att betrakta som ländernas mark eller inre vatten.

– Den första tax-freebutiken öppnar i Kungsträdgården, vår djupaste station under jord som ligger centralt i Stockholm. Detta ska ses som ett första steg. På lite sikt ser vi framför oss ett pärlband av butiker på de stationer vi har under jord, fortsätter Kristoffer Tamsons (M).”

Färgfabrikanter målar tunnelbanan efter linjefärgen:

Sveriges Färgfabrikanters Förening (Sveff) ska måla alla vagnar och stationer i t-banan efter den färg som linjerna har.

”Från och med i dag kommer man att börja måla om samtliga tunnelbanevagnar och tunnelbanestationer i Stockholm till samma färg som respektive linje som vagnarna trafikerar. Med andra ord kommer tunnelbanevagnar och stationer på röda linjen att målas om till rött, till blått på blåa linjen och till grönt på gröna linjen. Detta för att Stockholms resenärer snabbare och lättare ska hitta till rätt tunnelbana.

– Stockholm är idag en internationell stad där långt ifrån alla kan läsa det svenska språket. Färg är däremot något som förstås och uppskattas av alla, säger Olof Holmer, VD för Sveff.”

Stockholms universitet hittade ett svart hål:

Universitetet meddelade på fredagen att man hittat ett svart hål på nya campusområdet Albano som börjat byggas.

”Hålet beter sig inte som forskare förväntat. Gravitationen är visserligen så stark att ingenting kan komma tillbaka när det passerat händelsehorisonten, men den verkar däremot endast lokalt.

– Det här är extremt oväntat och vi måste ompröva allt vi känner till om gravitation och fysik, säger Musta Aukko, professor i fysik vid Stockholms universitet.”

Birka hyr ut stugor på fartyg:

100 spänn per dygn. Det skojade Birka cruises om att man ska börja hyra ut sommarstugor för på sina fartyg.

”En stuga byggs tillfälligt under sommarsäsongen med bästa läge på fördäck och obegränsad havsutsikt. Kryssningsgäster kan hyra stugan i 22 timmar.

– Alla drömmer om ett sommarhus i skärgården men för de flesta är drömmen inte möjlig. Vi vill göra skärgården tillgänglig för alla och erbjuder som första rederi en stuga i skärgården för 100:- per dygn. Billigare och mer sjönära blir det knappast, säger Marcus Hammarström, marknadschef på Birka Cruises.”