April, April…

I dag kunde Mitt i avslöja att magnettåg skulle införas på Roslagsbanan. Läsare med koll på dagens datum genomskådade skämtet. Men ska man tro på en del politiker är skämtet inte långt från verkligheten...

Några jublade, andra blev upprörda, men de flesta skrattade nog mest. Mitt i:s aprilskämt om att Roslagsbanan skulle få magnettåg väckte starka reaktioner.

Vissa tog det längre än andra. Socialdemokraterna i landstinget började räkna på vad det skulle kosta.

– När jag såg artikeln började jag räkna på det. Det lustiga är att aprilskämtet faktiskt inte är så långt från verkligheten som man skulle kunna tro, säger Niklas Domeij, politisk sekreterare för Socialdemokraterna i landstinget.

Socialdemokraterna tog fram miniräknaren och räknade ut vad kilometerpriset skulle bli för höghastighetståg kontra den nuvarande upprustningen av Roslagsbanan som går på 9,6 miljarder – eller 0,44 miljarder per kilometer enligt partiet.

Enligt Socialdemokraterna skulle höghastighetståg kosta ungefär lika mycket, med ett kilometerpris på 0,5 miljarder kronor.

Men inlägget ska främst ses som en känga till Alliansen, då S är kritiska till att Roslagsbanans upprustning blivit dyrare än väntat.

Något höghastighetståg till Roslagen är inte aktuellt, varken enligt Socialdemokraterna eller Moderaterna.

– Landstinget måste skära sex miljarder i investeringskostnader de kommande fem åren så något höghastighetståg har vi inte råd med, säger Niklas Domeij (S).

Claes Wersäll, pressekreterare på Moderaterna, tycker dock att uträkningen i sig är ett skämt.

– Det var tyvärr ett av de sämre aprilskämten. Rent käbbel, för att använda Stefan Löfvéns ord. Det krävs ett helt annat underlag för att göra denna beräkning, säger han.