Min lokala hjälte

Det har hänt sedan 7 april – viktiga datum

Statsminister Stefan Löfven (S) på minnesceremonin den 10 april.
Statsminister Stefan Löfven (S) på minnesceremonin den 10 april.
Detta har hänt under de månader som gått sedan terrordådet på Drottninggatan.

7 april. Larmet kommer till SOS Alarm vid 14.53. Avilov grips 19.55 i Märsta.

8 april. Drottninggatan avstängd. Många lägger ned blommor vid avspärrningen, bland annat kronprinsessparet.

9 april. Drottninggatan öppnas och en manifestation hålls på Sergels torg. Varuhuset Åhléns håller stängt samtidigt som de ber om ursäkt för att tidigare ha sagt att de skulle rea ut rökskadade produkter.

10 april. En minnesceremoni hålls vid Stadshuset där statsministern deltar. Under natten har Stockholms stad placerat ut fler betonglejon på Drottninggatan.

11 april. Rakhmat Akilov häktas för första gången. Åklagaren berättar att Avilov erkänt. Omhäktning om Akilov har sedan skett med en månads mellanrum.

19 april. Åhléns meddelar att de kommer att skänka bort produkter som skadats vid dådet. Åhléns hade aldrig någon rea för rökskadade produkter.

26 april. Aftonbladet publicerar en intervju med Rakhmats bror, Olim Avilov, som bor i Samarkand, Uzbekistan. Brodern är chockad över vad Rakhmat gjort.

28 april. En femte person som vårdats på sjukhus efter händelsen på Drottninggatan avlider av sina skador.

9 maj. Kriminalvården tar beslut om skärpt bevakning av Akilov. Minst fyra personer ska vara med ”vid kontakt med den intagne”.

10 maj. En sinnesundersökning av Akilov överlämnas till tingsrätten. Han lider inte av någon allvarlig psykisk störning, enligt Rättsmedicinalverket.

2 juni. Byggplanket vid Åhléns, som även blivit en minnesvägg, flyttas in på Kulturhuset.

19 september. Enligt uppgift till Aftonbladet har Akilov beviljats att spela schack på en dator i sin cell.  Men nekats tandvård.

27 september. Åklagare Hans Ihrman berättar i Ekot att de har identifierat runt 150 brottsoffer.

28 september. Restriktionerna lättas för Akilov i häktet. Han får nu tillgång till tidningar, radio och tv.

18 december. Åklagare Hans Ihrman säger till TV4 Nyheterna att förundersökningen är så gott som klar och att en rättegång förväntas börja i februari.

22 december. Aftonbladet skriver att restriktionerna kring Akilov lättat ytterligare. Nu får han spela tv-spel i cellen.

18 januari 2018. En ny omhäktning av Akilov måsta göras senast den 23 januari men försvarsadvokaten Johan Eriksson säger att de behöver mer tid och begär ytterligare en vecka.

23 januari. Åklagarmyndigheten berättar i ett pressmeddelande att Hans Ihrman kommer att lämna in sin stämningsansökan och väcka åtal mot Rakhmat Akilov den 30 januari.

25 januari. Expressen publicerar en intervju med Rakhmats bror, Olim Akilov, som bor i Samarkand, Uzbekistan. Brodern tror att Rakhmat är död.

30 januari. Rakhmat Akilov åtalas vid Stockholms tingsrätt för terroristbrott.