ANNONS

Huge fryser aprilhyran för hårt drabbade företag i Huddinge

Tiggeri Huddinge - Om förbud för tiggeri i Huddinge. Huddinge Centrum
Många småföretagare i Huddinge är hårt drabbade av coronakrisen.
De företag som är hårdast drabbade får anstånd med att betala aprilhyran. Det beslutade Huge bostäder på fredagsmorgonen.
– Vi fryser dessa hyror tills vi kan återkomma med en mer hållbar lösning, säger Huges vd Karin Strömberg Ekström.
ANNONS

Huge bostäder har ungefär 400 kommersiella hyresgäster. Sedan coronakrisen utbröt har Huge varit i kontakt med många av dem för att skapa sig en bild av hur krisen slår mot företagen.

Nu kommer de småföretag som har störst behov få uppskov på aprilhyran.

– Vi hoppas att det här kan hjälpa och vara en tillfällig respit för de drabbade företagen tills vi kan ge besked om andra lösningar. Vi vill självklart att näringsidkare i våra centrum ska vara långsiktigt bärkraftiga och överleva den här krisen, säger Karin Strömberg Ekström, vd för Huge bostäder AB.

Hur många företag berörs?

– Det är runt ett hundratal. Men vår bedömning är att fler säkert kommer att höra av sig.

Huge har en dialog med de företag som omfattas av anståndet och som inte heller kommer att få inkassokrav på aprilhyran.

Är det här tillräckligt? 

– Det vet vi inte ännu. De kommersiella hyresgästerna står för 25 procent av våra intäkter, så det gäller att balansera det här noga.

Coronakrisen, Karin Strömberg Ekström, vd Huge

Karin Strömberg Ekströ, vd för Huge bostäder, hoppas att riksdagen ska rösta igenom en lagändring som gör att Huge kan genomföra en mer hållbar hyreslösning under krisen.

ANNONS

Väntar på lagändring

Huge utreder just nu frågan om hur regeringens förslag om ett tillfälligt hyresstöd kan vara förenligt med företagets bolagsordning, som bland annat säger att ”bolaget inte ska ge individuellt riktat stöd till enskilda näringsidkare”. Regeringens förslag är att kommersiella hyresgäster betala halva hyran medan hyresvärden står för 25 procent och ansöker om resten hos staten.

Som lagen ser ut nu får vi inte göra så som allmännyttigt bolag. Men förhoppningsvis kommer det en lagändring.

Karin Strömberg Ekstöm, vd Huge bostäder

– Som lagen ser ut nu får vi inte göra så som allmännyttigt bolag. Men förhoppningsvis kommer det en lagändring som innebär att vi kan använda oss av det här, säger Karin Strömberg Ekström.

Kommunstyrelsen ordförande Daniel Dronjak (M) är positiv till beslutet om anstånd med aprilhyran.

– Det är viktigt med åtgärder som kan ge lite andrum i en mycket svår situation. De lokala företagen är pulsådern i våra centrum, Huge och kommunen jobbar vidare med ytterligare åtgärder men det är viktigt vi alla tar ansvar och stöttar upp våra företagare, säger han i ett pressmeddelande.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.