Är det fotat eller tecknat?

Var det klurigt? Det är trädet som är ett fotografi (av Sofie Andersson/Mostphotos), övriga är Fredrik Forslinds teckningar.
Var det klurigt? Det är trädet som är ett fotografi (av Sofie Andersson/Mostphotos), övriga är Fredrik Forslinds teckningar.
Kallhällsbon Fredrik Forslinds blyertsteckningar är så verklighetstrogna att de lätt kan tas för fotografier. Se själv – klicka på bildspelet och se om du kan hitta fotografiet?

Nu har den talangfulle Kallhällsbon blivit antagen till Liljevalchs vårsalong – för femte gången.

Redan som 2-åring började Fredrik Forslind visa intresse för att teckna. Sedan växte passionen. Ett bra tag var det bara oljemålning som gällde, men på konstskolan återupptäckte han kärleken till teckning.

– Jag kom på hur roligt det var igen. När man tecknar behöver man inte vänta på att färgen ska torka, man kan avbryta när som helst – och avsaknaden av färg ger en helt annan dimension. När ­färgerna försvinner måste man tänka på ett helt annat sätt, säger han.

Hemma i lägenheten i Kallhäll har han en ateljé där han tecknar så ofta han kan. Framtidsdrömmen är att någon gång kunna teckna på heltid.

Nu har han precis blivit antagen till Liljevalchs vårsalong för femte gången på sex år.

Teckningarna han gör är i så kallad fotorealism, och är för det ovana ögat väldigt svåra att skilja från verkliga fotografier.

– Det är roligt att jobba med, och är något som jag verkligen har fastnat för. Jag hittar inspiration främst från vardagen, och för mig handlar det om att hitta ögonblick eller vinklar.

På hemmaplan är han aktiv i Järfälla Konstforum, och tycker att det saknas utbud av kultur i kommunen.

– Återväxten är ganska dålig i föreningen, vilket är jättetråkigt. Jag vet inte riktigt vad det kan bero på, kanske att fysiska konstföreningar inte är lika populärt längre. Det digitala har tagit över allt mer.

Fakta

Se teckningarna på Liljevalchs

Liljevalch vårsalong pågår från mitten av januari till mars.

Vårsalongen 2016 hålls i city, i Gallerian-kvarteret, eftersom lokalerna på Djurgården renoveras.