Är det här kommunens struligaste trafikljus?

Tre sekunder. Så lång tid får du på dig för att passera trafikljuset vid Enköpingsvägen/Bygdegårdsvägen.

Se filmen när vår reporter testar rödljuset längst ner.

Trafikljuset på Enköpingsvägen har strulat i flera år. I höstas fastnade lyktorna på rött och orsakade köer till Kungsängen centrum.

– Sensorn som ska reagera på passerande trafik har en tendens att gå sönder. Då kan det hända att den fastnar och bara blinkar gult, eller att den fastnar på rött, säger Henrik Karlsson, trafikingenjör i Upplands-Bro.

Vid Enköpingsvägen/Bygdegårdsvägen passerar många bilar, främst från Upplands-Brogymnasiet. Men det gäller att vara kvick, eftersom trafikljuset skiftar från grönt till gult på några sekunder.

”Det är ett lotteri – man vet aldrig var det lyser, hur länge det lyser och i vilken ordning det kommer att lysa och släckas”, skriver en av Mitt i:s läsare.

Mitt i testade trafikljuset och kunde konstatera att trafikljuset var tänt i omkring tre sekunder. Vid flera gånger fick vi köra mot gult.

Inte så farligt, tänker du – men lagen är glasklar. Att köra mot gult kan ge böter på 1 500 kronor.

– Du ska inte tvärnita och orsaka fara för andra bilister. Men grundregeln är att du ska stanna för gult, säger Björn Svensson, polisinspektör i Upplands-Bro.

Kommunen har varit medvetna om det struliga trafikljuset under en längre tid.

– Det är ett tekniskt fel. När trafikljuset installerades för 30 år sedan använde man ett system som inte var beprövat, säger henrik Karlsson.

Sensorn i trafikljuset byts ut en gång per år, men problemen återkommer.

– Just nu är det den metoden vi har. Vid våra andra trafikljus behöver vi aldrig byta ut sensorn så här ofta, säger Henrik Karlsson.

Läs hela reportaget om kommunens farligaste trafikplatser här.