Välj ditt område
Här på gatan i Tuna äger folk sina hus. Dali är en av dem. Han växte upp inte långt härifrån. "En typisk Botkyrkabo föds och dör i Botkyrka" säger han. Dali menar också att många Botkyrkabor är sociala kamelonter, som kan umgås och samarbeta med alla slags människor.
Här på gatan i Tuna äger folk sina hus. Dali är en av dem. Han växte upp inte långt härifrån. "En typisk Botkyrkabo föds och dör i Botkyrka" säger han. Dali menar också att många Botkyrkabor är sociala kamelonter, som kan umgås och samarbeta med alla slags människor.

Är du en typisk Botkyrkabo?

På en radhusgata i Tumba bor Brommapojkarnas U21-tränare Dalibor ”Dali” Savic. Här trivs han och hans fru alldeles utmärkt. ”Dalis” föräldrar är födda i Serbien och kom som arbetskraftsinvandrare till Sverige i slutet av 60-talet för att jobba på Alfa Laval. Här i Botkyrka föddes Dali som kanske inte 1979 var den typiske Botkyrkabon, men som 37 år senare växt upp till en ganska så vanlig sådan.

– Jag har bott i Botkyrka hela mitt liv, säger Dali.

Uppe på Tuna torg dit han tar med oss är stämningen familjär. Något som Dali också tycker kännetecknar området han bor i. Folk känner till varandra. Och vid Tuna torg känner de flesta Dali verkar det som.

– Det här är en typisk Botkyrkabo, han brukar beställa Capricciosa med ananas på, säger Billy Altinisik på Pizzeria Lilla Tuna och skrattar.

Med en treårig eftergymnasial utbildning och sedan en ettårig fotbollstränarutbildning på högskola stämmer Dali också ganska så bra in på Botkyrkabons utbildningsnivå. Allra vanligast i Botkyrka är att ha treårigt gymnasium som högsta avslutad utbildning.

Sedan finns det områden där Dali skiljer sig från Botkyrkabon. Han är gift, tjänar bättre än genomsnittet, och har inga barn. Ännu. Cirkeln håller på att slutas på den punkten.

– Men vi väntar barn nu, säger Dali och berättar att hans barn kommer att växa upp tillsammans med barnen till kompisar i området.

Kommunpolitiker och tjänstemän använder ofta befolkningsstatistiken som en del i ett beslutsunderlag när de planerar för skolor, byggande och annat, men siffrorna kan också visa hur bra det går att nå olika mål, till exempel när det gäller hälsa eller utbildning.

Har statistiken förändrats under åren?

– Den vanligaste boendeformen i Botkyrka i dag är äganderätt, alltså småhus. Det tror kanske inte många. Men går du tillbaka 10-20 år så var det desto fler som bodde i hyresrätt, säger Tobias Engberg, som är statistiker på Botkyrka kommun.

Botkyrka i siffror

Nästan 6 av 10 personer i Botkyrka har utländsk bakgrund (högst i Sverige).

De flesta är ogifta, medelinkomsten är 280 000 kronor per år, genomsnittsåldern är 36,9 år och antalet barn snittar på 1,89.

Av hyresrätt, bostadsrätt och äganderätt är det i dag allra vanligast med äganderätt, oftast småhus/radhus.

Allra vanligast är det dock att bo i en tre rum och kök stor lägenhet.

Mer än var femte Botkyrkabo har treårigt gymnasium som högsta utbildningsnivå.

Befolkningen passerar snart 90 000 personer, men förra året var det 1 procent fler som flyttade från Botkyrka än till kommunen.

Källa: Statistikportalen, SCB, Botkyrka kommun

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Catti och Jari (Catti Brandelius och Jari Enqvist) gör musikperformance på Bredängs folkliga kulturfestival
Kultur

Späckad kulturfestival i Bredäng

Morgonkollen

Vaknade av explosion utanför villa

Trafik

Krock vid Barkarby skapade köer – tre skadade

Nyheter

Nu ryker glasskioskerna i Kungsträdgården

Nyheter

Begränsad Kårstalinjetrafik från nystarten

Nyheter

Lotta Edholm (L):”Låt staden betala vakterna”