Är du en typisk Sollentunabo?

Katarina Samuelsson, 29, utflyttad Sollentunabo.  – Jag har växt upp här och flyttade härifrån när jag var 21, men är här väldigt ofta då min pappa bor kvar. En typisk Sollentunabo är kanske runt 40 år, jobbar som ekonom, har en högskoleutbildning och kör en Audi.
Katarina Samuelsson, 29, utflyttad Sollentunabo. – Jag har växt upp här och flyttade härifrån när jag var 21, men är här väldigt ofta då min pappa bor kvar. En typisk Sollentunabo är kanske runt 40 år, jobbar som ekonom, har en högskoleutbildning och kör en Audi.
Jessica Munozova, 21 år, Turberg.  – Det är svårt. Jag tror de flesta är mellan 35 och 40 år, har en ganska medel inkomst och jobbar inom vården. Det vanligaste förnamnet skulle jag gissa är Elin.
Jessica Munozova, 21 år, Turberg. – Det är svårt. Jag tror de flesta är mellan 35 och 40 år, har en ganska medel inkomst och jobbar inom vården. Det vanligaste förnamnet skulle jag gissa är Elin.
Krister Andersson, 70, Norrviken.  – Jag tror att man har en rätt så hög inkomst, är ganska gammal, jobbar med IT och så kanske man kör en Porsche eller en BMW. Jag tror att medelåldern är ganska hög i Sollentuna.
Krister Andersson, 70, Norrviken. – Jag tror att man har en rätt så hög inkomst, är ganska gammal, jobbar med IT och så kanske man kör en Porsche eller en BMW. Jag tror att medelåldern är ganska hög i Sollentuna.
Ing-Marie Johansson, 70, Norrviken.  – Man heter nog Johansson eller Andersson i efternamn. Sedan är det många som har hund, jag tycker att man ofta ser personer med labradorer eller terrier hemma i spåret.
Ing-Marie Johansson, 70, Norrviken. – Man heter nog Johansson eller Andersson i efternamn. Sedan är det många som har hund, jag tycker att man ofta ser personer med labradorer eller terrier hemma i spåret.
Fick du ditt först barn vid 30, har en labrador, tjänar omkring 26 000 kronor i månaden och jobbar inom vård- och omsorg? Då kan du klassa dig själv som en typisk Sollentunabo.

Den typiske Sollentunabon heter Anna eller Lars i förnamn och Andersson i efternamn. Har du dessutom ett nyfött barn som du har döpt till Alice eller Lucas passar du perfekt in i mallen.

– Det är svårt att säga hur en typisk Sollentunbo är, man blir lätt inskränkt i sitt eget. Jag har bott här hela mitt liv, så man kan väl säga att en Sollentunabo är som mig, skrattar Krister Andersson som är bosatt i Norrviken.

I ett avseende stämmer iallafall Krister in på beskrivningen av den typiska Sollentunabon, han heter Andersson i efternamn.

– Det förvånar mig inte att det är just Andersson som är det vanligaste efternamnet. Jag tippade på att det var det eller Johansson, det är de namnen man oftast ser.

Vidare kör det flesta Sollentunabor en Volvo, närmare bestämt 7 830 av kommunens 44 880 bilar är av det märket. Tätt därefter, på andra plats, kommer BMW – just nu finns 6 458 sådana bilar i kommunen.

– Jag har ingen egen bil, men jag tänker att Volvo är ganska ute och att det är mer BMW som gäller. Men det gamla lever väl fortfarande kvar lite grann, säger Jessica Munozova som bor i Tureberg.

Som kvinna i kommunen lever man i snitt tills man är närmare 85 år, män lever i snitt till 81. Medelåldern i kommunen just nu är 38,6 år. 3,1 procent av de arbetsföra Sollentunaborna är för närvarande arbetslösa. I Stockholms län ligger samma siffra på 3,7 procent, och i hela riket är siffran 4,1.

– Jag tror de flesta jobbar inom vård- och omsorgssektorn. Jag känner många som gör det, sedan finns det mycket jobb inom det i Sollentuna, säger Jessica.

Hennes svar stämmer precis överens med vad statistiken säger. De flesta som arbetar i kommunen återfinns faktiskt inom vård- och omsorgssektorn, närmare bestämt 11 procent av invånarna. Säljare, inköpare och mäklare är också populära yrken.

– Det förvånar mig lite. Jag trodde att de flesta jobbade med ekonomi eller drev eget företag, säger Katarina Samuelsson som är utflyttad Sollentunabo.

I övrigt har Sollentunaborna överlag det ganska bra ställt, lever aktiva liv och säljer mest bilar, hyllor eller förvaring via köp- och säljsajten Blocket. Vanligaste hundrasen är labrador retriever, som 102 hundägare i kommunen har – enligt den nuvarande statistiken från jordbruksverket.

Fakta

Sollentuna i siffror

Befolkning: 69 913 (30 september 2015)

Medelålder: 38,6 år

Medellivslängd: 81,87 för män och 84,80 för kvinnor (2014)

Vanligaste hundrasen: Labrador retriever

Vanligaste yrket: Vård och omsorgsyrken, sedan säljare, inköpare, mäklare (2013)

Mest sålt på Blocket: Bilar, hyllor och förvaring, bord och stolar

Medelinkomst: 366 126 kronor per år (2013)

Medianinkomst: 308 072 kronor (2013)

Arbetslöshet: 3,1 procent (november 2015)

Vanligaste bilmärket: Volvo. 7 830 bilar av märket finns i kommunen.

Bostadspriser: Snittpriset på en bostadsrätt var 36 123 kr/kvm, under tidsperioden december 2014-november 2015. Snittpriset för en villa var 43 625 kr/kvm, under samma tidsperiod.

Andel som har högskoleutbildning: 37 % (2013)

Vanligaste namnet för nyfödda: Alice och Lucas (2014)

Förstföderska medelålder: 30,4

Vanligaste förnamnet: Anna och Lars med 876 respektive 668 bärare i kommunen.

Vanligaste efternamnet: Andersson, 917 bärare.

Småföretagare i kommunen: 962 män äger ett AB, småföretag: 1 077. Kvinnor med AB: 322, småföretag 693.

Vanliga intressen: Utförsåkning, semestra utomlands, teater, träning och konst.

Källa: SCB, Arbetsförmedlingen, Blocket, Sollentuna kommun, Svensk mäklarstatistik, Hitta.se, Jordbruksverket.