ANNONS

Så är du, medelmedborgare

Tina Almstedt, Saltsjöbaden, är kanske så nära en genomsnittlig Nackabo man kan komma.
Tina Almstedt, Saltsjöbaden, är kanske så nära en genomsnittlig Nackabo man kan komma.
Är du kvinna, 39 år, har två barn, högskoleutbildad, röstar borgerligt, bor i villa, då är du nog så nära en genomsnittlig Nackabo någon kan komma.
ANNONS

Lokaltidningen Mitt i Nacka gav sig ut på jakt efter medelmedborgaren.

Finns han eller hon?

Ja, tro det eller inte, men statistiskt går det att mejsla ut en genomsnittlig Nackabo.

Och precis som det står här ovan, är du kvinna, bor i villa, har två barn, är högskoleutbildad, röstar borgerligt, plus ett antal andra parametrar, ja, då ligger du bra till för att vara en genomsnittlig Nackabo.

I alla fall enligt SCB, Statistiska centralbyrån.

Bosatt i Saltis

Tidningen åkte till Saltsjöbaden där vi träffade Tina Almstedt, 40, på vilken åtminstone fem av åtta parametrar visade sig att stämma in för att hon ska vara en så genomsnittlig Nackabo som det kanske går att vara.

Men egentligen tror Tina Almstedt att Nackabor egentligen är som alla andra:

”Man lever stockholmslivet, jobbat långt från hemmet.”

– Man lever stockholmslivet, jobbar långt från hemmet. Det gäller att hinna med familjen, man lever ett stressigt liv. Samtidigt är det kanske den roligaste tiden i livet, säger hon.
Hon och familjen föredrar att bo i en kommun som Nacka framför innerstan:

ANNONS

– Det är lite lugnare liv här ute, man lämnar stan och har sin egen värld.

På ett sätt tror hon att Nackabor kan skilja från innerstadsbon, när det gäller möjligheten att ge sig ut just i naturen, för att exempelvis simma och springa:

– Sånt gör inte stockholmare, då blir det ett helt projekt.

Förvånande resultat

När hon ser SCB-statistiken över typiska Nackabon förvånas hon över att det bor fler kvinnor än män i Nacka, hon hade nog trott att det var tvärtom.

Hon reagerar också på löneskillnaden mellan män och kvinnor, att kvinnor tjänar mycket mindre än män.

– Det är ett angeläget område och känns oroväckande.


Läs mer om Nacka: Omtvistad bussterminal blir verklighet


Hon tror att en förklaring kan vara att kvinnor oftare stannar hemma med barnen än män och då går ner i arbetstid.
Tina gillar att bo i Nacka:

– Man har allt här, natur och idrott, säger hon.

Forskare: Bostäderna avgör

När forskarna får frågan varför den statistiskt utmejslade Nackabon ser ut som den gör, blir svaret att en del av svaret avgörs av hur tillgången på bostäder ser ut i en kommun:

– Ofta har befolkningens sammansättning att göra med vilken typ av bostäder det finns, säger Barbro Blehr, professor i etnologi på Stockholms universitet. Nacka, där villorna dominerar som bostadsform, drar till sig en viss typ av invånare. Hade det funnits fler flerfamiljshus med ett stort inslag av mindre lägenheter hade detta kunnat bädda för att fler äldre och unga hade kunnat bosätta sig eller bo kvar i kommunen.

Barbro Blehr, etnolog: En kommuns webbplatser kan locka till sig nya invånare

– Sedan kan man också fundera över hur olika kommuner i Storstockholm framstår i relation till varandra, inte minst i media, och hur de själva väljer att framställa eller marknadsföra sig själva till exempel på sina webbplatser och i information till nya invånare. Även detta kan bidra till att göra dem särskilt lockande för vissa kategorier av invånare, säger Barbro Blehr.

Allmännyttan viktig faktor

Klas Ramberg, också han etnolog, är inne på samma spår. Bostadsbebyggelsen är en faktor som avgöra vilken prägel en kommun får, säger han.

– Strategier på bostadsmarknaden avgör vilka som kan bo i en kommun. Till exempel tog man bort allmännyttan i Nacka vilket har inneburit att kommunen har svårt att klara sociala frågor och får anlita andra att hjälpa till, säger Klas Ramberg.

Läs mer om Nacka: Johan bastade – då släckte personalen

Läs mer om Nacka: Stor polisinsats i Saltis efter två inbrott

 

Fakta

Kort om Tina

Namn: Tina Almstedt

Kön: Kvinna, ja, stämmer med medelmedborgaren)

Ålder: 40 år, nej, medelåldern för en kvinna i Nacka: 39,5 år

Civilstånd: Gift, nej, majoriteten av Nackborna är ogifta

Bostad: Villa, ja.

Utbildning: Högskoleutbildning, ja.

Medelinkomst: 330 800 kronor, ja, men hon ligger något högre.

Antal barn i snitt: 2, nej, har tre barn.

Röstar: Borgerligt, ja.

Summa: 5 av 8 faktorer stämmer in på Tina

Hur är Nackabon?

Marianne Hoffer, 69 år, Skuru: – Nacka är stort, med många olika områden. Jag tror att det skiljer sig åt, beroende på i vilken del av kommunen man bor. Personligen är jag nöjd med kommunen. Jag tycker att det är viktigt att sjukvården fungerar bra vilket den gör i Nacka.
Pierre Hoffer, 72 år, Skuru: – Det är inte så enkelt att svara på. Vi flyttade till Nacka för många år sedan och börjar känna oss som Nackabor. Det var ett val vi gjorde att flytta hit, vi tycker om att bo här.
Carina Lundin, 35 år, Henriksdal: – Jag skulle beskriva Nackabon som social. Jag tror att en stor del av Nackaborna är medelklass. De tjänar bra, i vilket fall de som bor vid vattnet. Jag tror också att Nackabon är kulturell av sig, det finns ett brett kulturliv i kommunen. Nackabon tycker om naturen. Många har högskoleutbildning.
John Sundström, 33 år, Järla sjö: – Det är ganska varierande, det är svårt att säga något generellt. Jag tror att Nackabon är naturintresserad men ändå en urban person. Jag tror också att Nackabon tjänar över medel och är relativt välutbildad. Men Nacka är stort så det finns säkert variationer.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.