Är du typisk för ditt område?

Malin Kostantinos, 30, Råbystigen, med barnen Evelina, 7, och Theodor:  – Jag passar in bra här. De flesta som bor på gården är vänliga och många har likadana liv. Jag är gift och 30 år, så på det sättet stämmer jag inte in i stereotypen.
Malin Kostantinos, 30, Råbystigen, med barnen Evelina, 7, och Theodor: – Jag passar in bra här. De flesta som bor på gården är vänliga och många har likadana liv. Jag är gift och 30 år, så på det sättet stämmer jag inte in i stereotypen.
Anna Swiatogor, 36, Fjärilsstigen, med barnen Julia, 11, Sebastian, 10 och Bartosz, 6:  – Jag vet inte om jag är typisk. I området bor både pensionärer och barnfamiljer. Jag passar in bland mina vänner från Polen men tyvärr får jag inte så mycket kontakt med mina grannar. Jag skulle gärna prata mer med dem!
Anna Swiatogor, 36, Fjärilsstigen, med barnen Julia, 11, Sebastian, 10 och Bartosz, 6: – Jag vet inte om jag är typisk. I området bor både pensionärer och barnfamiljer. Jag passar in bland mina vänner från Polen men tyvärr får jag inte så mycket kontakt med mina grannar. Jag skulle gärna prata mer med dem!
Katarina Brofalk, 46, Rättarboda, med sonen David, 8, och kompisarna Andreas, 7 och Mathias, 9:  – Jag stämmer in i bilden ganska bra. Många av oss som bor här är intresserade av natur och fritidsliv och vill bo nära skogen och vattnet. Det finns en väldigt stark identitet bland Rättarbodaborna.
Katarina Brofalk, 46, Rättarboda, med sonen David, 8, och kompisarna Andreas, 7 och Mathias, 9: – Jag stämmer in i bilden ganska bra. Många av oss som bor här är intresserade av natur och fritidsliv och vill bo nära skogen och vattnet. Det finns en väldigt stark identitet bland Rättarbodaborna.
Ann-Kristina och Jacques Borelli, 68 och 72, Mosaikvägen:  – Våra barn växte upp här och nu har de flyttat tillbaka. Det är vanligt här, att barnen återvänder. De som bor här är ganska medelsvensson. Vi har det bra och vi har en lugn tillvaro. Men jag tror inte att lönestatistiken stämmer. De unga tjänar minst det dubbla.
Ann-Kristina och Jacques Borelli, 68 och 72, Mosaikvägen: – Våra barn växte upp här och nu har de flyttat tillbaka. Det är vanligt här, att barnen återvänder. De som bor här är ganska medelsvensson. Vi har det bra och vi har en lugn tillvaro. Men jag tror inte att lönestatistiken stämmer. De unga tjänar minst det dubbla.
Bo Hedenström, 72, Strandvägen:  – Jag är inte typisk för området. Många här är företagare och vissa har mycket pengar. Jag är inte rik, men jag har så att jag klarar mig. Jag har slitit för att ta mig hit och jag köpte huset billigt på 90-talet. Det är min vinstlott i livet.
Bo Hedenström, 72, Strandvägen: – Jag är inte typisk för området. Många här är företagare och vissa har mycket pengar. Jag är inte rik, men jag har så att jag klarar mig. Jag har slitit för att ta mig hit och jag köpte huset billigt på 90-talet. Det är min vinstlott i livet.
Mats Andersson, 56, Gröna vägen, med dottern Ellen, 5 år:  – Ja, bilden stämmer eftersom vi är en barnfamilj. Däremot är jag lite äldre än de flesta. Vi hade ingen bild av området när vi flyttade hit men nu trivs vi jättebra. Det är en stark bykänsla här ute.
Mats Andersson, 56, Gröna vägen, med dottern Ellen, 5 år: – Ja, bilden stämmer eftersom vi är en barnfamilj. Däremot är jag lite äldre än de flesta. Vi hade ingen bild av området när vi flyttade hit men nu trivs vi jättebra. Det är en stark bykänsla här ute.
Finns det en typisk Finnstabo? Och hur är människorna på Strandvägen i Kungsängen? Mitt i sammanställde en fördomsprofil för sex bostadsområden och frågade några boende om det stämmer.

Kan man lära känna en människa, bara med hjälp av deras adress?

Mitt i Upplands-Bro gjorde ett försök och tog reda på vad invånarna i sex olika bostadsområden tjänar, vad de röstar på och hur de bor.

Enligt vår fördomsprofil, som bygger på data från Upplands-Bro kommun, Skatteverket, Valmyndigheten och hitta.se, finns det en hel del olikheter mellan de olika områdena. Och det räcker att åka några kilometer för att hitta skillnader.

I Råby i Bro, till exempel, tjänar de flesta omkring 18 000 kronor i månaden, är singlar och röstar rött.

– Jag tror att det är mycket sossar här, säger Angel Jimenez, som bott på Råbystigen i 15 år.

Han har rätt. I förra valet röstade 43,2 procent på Socialdemokraterna.

I Rättarboda i Bro, däremot, är majoriteten barnfamiljer med en inkomst på knappt 65 000 kronor per hushåll. Här röstade 27,7 procent på Moderaterna i valet 2014, och Centerpartiet fick störst andel röster i hela kommunen – hela 8,0 procent.

Katarina Brofalk har bott i området i 16 år och tror att det finns en hel del fördomar om den typiska ”Rättarbodabon”.

– Jag tror att många tänker på landet när de tänker på Rättarboda. Och på ett sätt stämmer det. Rättarbodabarnen springer fortfarande ut på gatan när sopbilen kommer. Ibland åker vi till Bålsta för att åka i rulltrappor.