Så är Hammarby-Skarpnäcksbon

Andreas Lewandowski känner igen sig i mycket av det som andra boende sagt i enkäten.
Andreas Lewandowski känner igen sig i mycket av det som andra boende sagt i enkäten.
Boende i Hammarby-Skarpnäck anser sig vara miljömedvetna, värdesätter natur och kultur och åker kollektivt. Nio av tio är också nöjda med sitt liv. Det visar årets medborgarundersökning.

– Jag känner igen mig i det mesta, utom att åka kollektivt. Jag cyklar, säger Andreas Lewandowski som bor i Kärrtorp.

Han gör också sitt bästa för att leva miljömedvetet.

  Jag sorterar sopor, väljer ekologiskt, köper kläder med längre livslängd och äter inte kött, säger han.

Länsstyrelsen har låtit medborgarna tycka till om sig själva och sin stadsdel. Exempel på frågor är hur nöjd man är med livet, vad man tycker är viktigt i sin boendemiljö, om man är miljömedveten, hur man ser på kulturutbudet och vilka färdmedel man använder.

Miljön är något som värdesätts mycket i Skarpnäcks stadsdelsområde. Här uppger 28,5 procent att de i mycket stor utsträckning är miljömedvetna. Det innebär att de hamnar på topp tre i Stockholms stad. Bara boende i Rinkeby-Kista och Skärholmen anser sig vara mer miljömedvetna. Slår man ihop siffran med även dem som tycker att de i ganska stor utsträckning anser sig vara miljömedvetna blir siffran 87,2 procent.

Kanske hänger det ihop med hur Skarpnäcksborna väljer att ta sig fram. Här uppger endast 18,4 procent att de använder egen bil flera gånger i veckan. Bara Kungsholmen, Norrmalm och Södermalm har lägre siffror. 67,2 procent uppger att de åker kollektivt och 20,2 procent att de cyklar flera gånger i veckan.

Vill man få ännu fler Skarpnäcksbor att välja kollektivtrafik är det mest effektivt att sänka priset. 47,1 procent har uppgett att de absolut skulle resa mer om deras egen kostnad förbättrades. Annat som skulle öka kollektivresandet är minskad trängsel och ökad trygghet.

Boende i Hammarby-Skarpnäck uppskattar också närheten till natur, grönområden och parker mer än genomsnittsstockholmaren. Här tycker 60,5 procent att det är mycket viktigt, bara Brommaborna uppskattar det mer. Snittet i staden är 49,1 procent. Tvärtom är det med närhet till affärer och service. 45,2 procent tycker att det är mycket viktigt, mot ett snitt i staden på 55, 9.

Kärrtorpsbon Olga Beletski känner delvis igen sig i resultaten.

– Jag tycker det är fint att det är nära till Nackareservatet och att vi bor bredvid en stor lekpark. Men det är också skönt att ha nära till ett centrum med flera bra butiker och kaféer. Och det är väldigt skönt att det är småbutiker och inte en galleria, säger hon.

Något annat som utmärker Skarpnäcksborna är att de är intresserade av kultur. Här uppger 56,9 procent att det är mycket viktigt att det finns ett rikt kulturutbud i Stockholm. Det är högst i hela Stockholm.

Skarpnäcksborna har även fått lämna synpunkter på vilka frågor de vill att politikerna ska jobba med. Det som allra flest tycker är mycket viktigt är hälso- och sjukvård följt av utbildning, uppväxtvillkor för barn och ungdomar och miljö.

På det hela taget tycker boende i Hammarby-Skarpnäck att de lever ett bra liv. 92, 3 procent svarar att de är mycket eller ganska nöjda med det liv de lever.

– Jag är nöjd med livet men det kan gå upp och ner. Viktigast är att man har bra vänner och en bra familj, allt annat är sekundärt och pengar kan man förhålla sig till, säger Andreas Lewandowski.

Vad tycker du är viktigt för att du ska vara nöjd med livet?

Edith Trans, 73 år, Bagarmossen.
– Att man känner sig trygg. I Bagarmossen har jag blivit hotad av ungdomsgäng så nu går jag inte ut på kvällen. Det påverkar mig mycket, tidigare gick jag mycket på teater. Det är också viktigt med naturen och att det finns affärer där man bor.
Olga Beletski, 32 år, Kärrtorp.
– Det viktiga är att mina nära och kära är friska och mår bra. Resten är sekundärt.
Håkan Ridderström, 72 år, Kärrtorp.
– Att man bor bra, har nära till kommunikation och känner folk i området där man bor. Och att det är nära till natur. Jag är uppväxt i Hammarbyhöjden och har bott i Kärrtorp i flera år nu. Det är bra områden.