De är höjdpunkterna på biblioteksveckan

Värmdöbibblopodden.
Värmdöbibblopodden spelas under e-Medborgarveckan in live på Gustavsbergs bibliotek.
Släktforska digitalt, läsinspiration till barn och poddinspelning. Det är några av höjdpunkterna på årets e-Medborgarvecka på Värmdös bibliotek.

– Extra glada är vi över att nu kunna erbjuda det digitala släktforskningsprogrammet Arkiv Digital på biblioteken i Gustavsberg, Hemmesta och Djurö. Under veckan hålls även en släktforskarkväll på Hemmesta bibliotek så intresserade kan komma igång direkt, säger Karin Fernström, utvecklingssamordnare på Värmdö Bibliotek.

Släktforskning är något som har varit populärt de senaste åren. Och Värmdös bibliotek var inte sena att hoppa på trenden.

– Det är ganska stort och släktforskarkvällarna brukar vara väldigt välbesökta säger Karin Fernström.

Hemmesta bibliotek.

Hemmesta bibliotek.

Språkcafé fyller Runda huset

Enkelt förklarat är e-Medborgarveckan en vecka då biblioteken gör sig extra tillgängliga för allmänheten. I år infaller veckan 9-15 oktober.

Värmdös bibliotek har särskilt fokus på barn och unga, men också på nyanlända. Några höjdpunkter i programmet är därför, förutom släktforskarkvällen, språkcaféet som hålls i Runda huset.

– De fyller nästan hela runda huset varje torsdag då de hålls, säger Karin Fernström.

Ny app ger läsinspiration till barn

Dessutom spelas Värmdöbibblopodden in ett avsnitt live tisdagen den 10 oktober. I avsnittet berättar Alina, Emma och Anna om sin bok ”Bär din ångest som en krona”. Tidigare i våras var de med i Lokaltidningen Mitt i Värmdö.

– En rolig digital krydda under veckan är också appen Bibblix som presenteras. Den ger barn och unga läsinspiration på ett nytänkande sätt, säger Karin Fernström.

Fakta

Ska göra bibblan mer tillgänglig

  • eMedborgarveckan är en nationell kampanjvecka där e-tjänsternas tillgänglighet är i fokus.
  • Kampanjen är en chans att samordna insatser som främjar ökad användning av e-tjänster och ökad digital delaktighet.
  • Digidelnätverket samordnar kampanjveckan.