Min lokala hjälte

Är Spånga mer hipster än Söder?

De två skäggvurmarna George Maajoun och Henrik Håkansson vill att fler ska få upp ögonen för allt som händer i Spånga.
De två skäggvurmarna George Maajoun och Henrik Håkansson vill att fler ska få upp ögonen för allt som händer i Spånga.
Krögaren Dejan Nidzovic driver puben Caledonian inn där TV-serien Café bärs spelas in. Även om det i sig lockat fler från Södermalm till Spånga så tycker han inte att det blivit något hipstertillhåll.
– Vi har ett gäng som kommer hit på måndagar och några av dem är hipsters. Sen är det ju många som pratar om IPA, fast de flesta vet inte ens vad det är, säger Dejan Nidzovic som bryggde öl på torget under matmarknaden i september.
Krögaren Dejan Nidzovic driver puben Caledonian inn där TV-serien Café bärs spelas in. Även om det i sig lockat fler från Södermalm till Spånga så tycker han inte att det blivit något hipstertillhåll. – Vi har ett gäng som kommer hit på måndagar och några av dem är hipsters. Sen är det ju många som pratar om IPA, fast de flesta vet inte ens vad det är, säger Dejan Nidzovic som bryggde öl på torget under matmarknaden i september.
Fiskhandlaren saluför en hel del mat som torde locka hit en och annan hipster. Småskaligt mathantverk, gärna i många specialvarianter är sådant som yngre hippa människor förknippas med. Här finner man exempelvis ekologisk rybsolja från Skellefteå och fyra sorters surströmming. Trots detta är det fortfarande mest gamla stammisar som söker sig till affären.
– Jag är inte så mycket för Sofo och hipsters, jag tycker det är viktigt att behålla gamla Spånga, säger Carl Sjöstrand på Åsas fisk.
Fiskhandlaren saluför en hel del mat som torde locka hit en och annan hipster. Småskaligt mathantverk, gärna i många specialvarianter är sådant som yngre hippa människor förknippas med. Här finner man exempelvis ekologisk rybsolja från Skellefteå och fyra sorters surströmming. Trots detta är det fortfarande mest gamla stammisar som söker sig till affären. – Jag är inte så mycket för Sofo och hipsters, jag tycker det är viktigt att behålla gamla Spånga, säger Carl Sjöstrand på Åsas fisk.
Högrevsburgare, souvlaki och egengjord korv står på menyn när Dennis Theodoridis och Daniel Sigurjonsson grillar utanför butiken. Båda ser det som något positivt om fler hipsters söker sig till Spånga.
Högrevsburgare, souvlaki och egengjord korv står på menyn när Dennis Theodoridis och Daniel Sigurjonsson grillar utanför butiken. Båda ser det som något positivt om fler hipsters söker sig till Spånga.
Skäggfest med microbryggd öl, högrevsburgare utanför slaktaren, fiskhandlare med närproducerad ekologisk olja och fyra sorters surströmming.
Håller Spånga på att bli nästa hipstermecka – mer Söder än Söder?

– Allt finns i Spånga. Man behöver aldrig åka härifrån, säger Henrik Håkansson som sitter i den röda barberarstolen från 40-talet och får sitt ljusbruna helskägg trimmat av George Maajoun på Spånga torg.

Henrik beskriver Spånga som ett litet samhälle där alla känner alla, och får medhåll av sin barberare.

– Det händer mycket i Spånga. Vi har slaktaren som står och grillar på torget utanför på helgerna, fiskhandlaren som slagit världsrekord i ostronöppning och konditoriet har också vunnit utmärkelser, säger George Maajoun som nyligen själv vann priset Årets barberare.

Tillsammans målar de två skäggbeklädda männen upp en bild av Spånga som påminner om hur Söderortsbor beskriver till exempel Bagarmossen eller Aspudden. Tar man sig en tur genom Spånga och besöker de platser som George och Henrik tar upp bekräftas schablonbilden av ett hipsterområde.

LÄS MER: så tycker grannarna om hipsterspånga.

Fiskhandlarens hyllor dignar av närproducerat småskaligt mathantverk. Ett stort sortiment av svenska ostar och inte mindre än fyra sorters surströmming skulle kunna lura den som inte visste bättre att vi befinner oss på Södermalm. Utanför slaktaren snett över gatan står kocken Daniel Sigurjonsson och grillar souvlaki. Där serveras även nymald högrevsburgare och egenstoppad korv.

Även om alla förutsättningar för ett hipsterspånga finns där verkar det inte som att unga surdegsvurmare håller på att ta över.

– De hipsters som faktiskt bor i västerort åker ändå in till Söder för att visa upp sig. De borde öppna upp ögonen för det som faktiskt finns här. Det dyker upp en hel del specialaffärer, folk börjar fatta att man måste specialisera sig. Det behövs fler hipsters här, säger Daniel Sigurjonsson, som bott i Spånga hela sitt liv.

Chefen Dennis håller med.

– Kalla dem vad du vill, bara de handlar, skrattar Dennis Theodoridis.

Han tror att många Spångabutiker nischar sig eftersom de konkurrerar med köpcentrumen i Sundbyberg, Bromma och Vällingby. Att specialisera sig både lockar andra närboende och får Spångaborna att stanna kvar och handla, men Spånga saknar fortfarande en viktig komponent.

– Vi har ju inget systembolag här och folk vill inte åka till flera ställen och handla, säger Dennis Theodoridis.

Avsaknaden av systembolag är något som flera av Spångas näringsidkare tar upp som det som fattas för att ytterligare få stadsdelen att växa. Det skäl som Systembolaget hittills angivit för att inte öppna i Spånga är för litet kundunderlag. Kanske kan den nya stadsdelen Bromstensstaden innebära att de ändrar sig.

– Jag tror absolut att det är ett beslut som kommer att mogna fram. De ska bygga över tusen studentbostäder här borta, säger Dennis Theodoridis och pekar ut från fönstret.

Han och många andra verkar vara överens om att lite nytt liv vore bra för grannskapet.

– Alla företagare i Spånga vill att det ska hända någonting för dem som bor här. När vi hade matfestivalen En smak av Spånga stod vi på torget och bryggde öl, säger krögaren Dejan Nidzovic från Caledonian inn som kommer förbi kötthandlaren för en kopp kaffe.

Även församlingshuset har fått inrymma Dejans ölbryggning på micronivå. Det var under skäggfesten som barberaren George anordnade i våras. Han vill också att fler ska få upp ögonen för Spånga.

– Allt ska hamna i stan, aldrig i förorten. Jag vill att folk ska komma hit från hela stan och jobbar så mycket jag kan för att fler ska förstå hur bra Spånga är, säger George Maajoun.

Fakta

Spångas hipstertecken

✔ Högrevsburgare
✔ Microbryggd öl
✔ Ekologiskt mathantverk
✔ Surdegsbageri
✔ Barberare
✔ Second hand-affär
✔ Handgjord korv