Är Tores solros Söderorts högsta?

Tore Johanssons solros ser ut att vara dubbelt så lång som han själv. Med fyra meters höjd har den vuxit drygt en meter per månad.
Tore Johanssons solros ser ut att vara dubbelt så lång som han själv. Med fyra meters höjd har den vuxit drygt en meter per månad.

Med en tillväxtfart på drygt en meter per månad har Tore Johanssons solros nått hela fyra meters höjd. Och nu är frågan han ställer sig om han slagit rekord bland Söderorts solrosodlare. ”Det är inte säkert att det är ett rekord, det kan ju dyka upp någon som har fått en ännu högre”, säger han.

Det var i april som Tore Johansson, 77, från Skarpnäck satte fyra solrosfrön i varsin kruka. Några veckor senare hade två av dem vuxit till sig ordentligt. Det ena i särskilt snabb takt. Efter att ha planterats i bakgårdens jord, dröjde det inte länge förrän ena växten sträckte sig över Tores egna dryga 170 centimeter.

Ryktet i radhusområdet började sprida sig. Nyfikna grannar som fått höra om solrosen plingade på och ville se med egna ögon. Men han kunde inte svara på frågan som alla ställde sig; hur hög var växten?

Tore tog med hjälp av en stege sig upp till rosens topp och mätte.

– Då var den fyra meter, nu har rosen börjat sloka så den kan ha krympt lite, berättar han.

Att det skulle vara någon särskild metod som åstadkommit växtens höjd tror han inte. Nej, snarare en god jordmån och lite tur. Odlingsintresset är stort och Tores lilla bakgård rymmer förutom solrosen även äppel- och plommonträd.

– Jag brukar sätta solrosfrön, men så här stor har jag aldrig varit med om att någon blivit tidigare!, konstaterar Tore som fortfarande är förbluffad över sitt mästerverk.