Min lokala hjälte

Ara tar ett grepp på bostadsbristen

OS-mästaren Ara Abrahamian har gett sig in i fajten om att få bygga hundratals studentbostäder i Visättra äng.
OS-mästaren Ara Abrahamian har gett sig in i fajten om att få bygga hundratals studentbostäder i Visättra äng.
I december kommer kommunen att utlysa en anbudstävling om bygget av hundratals studentbostäder i Visättra.

OS-brottaren Ara Abrahamian och hans bolag är en av dem som är med i matchen om att få byggkontraktet.

Anbudstävlingen som ska hållas i december är ännu inte offentliggjord, men handlar om bygget av hundratals studentbostäder och bostäder i Visättra äng.

Brottarmästaren Ara Abrahamian och hans företag Twara Fastigheter AB tillhör dem som har långtgående planer på att bygga och förvalta området.

– Vårt förslag är att det ska byggas massiva och miljövänliga trähus med totalt 500 studentlägenheter där det ska finnas gemensamma utrymmen som kök och innergårdar. Det kommer att bli en studentby som är sammankopplad med Visättra och de idrotts­områden som finns här, säger Ara Abrahamian.

Från 1992 finns en detaljplan för området som tillåter bostadshus. Då var planen att det skulle byggas flerbostadshus liknande dem som i dag finns i Visättra.

Nu har planerna för det som i dag är ett obebyggt område intill Flemingsbergsskogens naturreservat ändrats.

Ara Abrahamian uppger att förverkligandet av hans studentstad kommer att kosta omkring 240 miljoner kronor.

– Jag har träffat finansiärer så pengarna finns, nu måste vi bara invänta besked från kommunen. Vi har inte bara tänkt bygga här utan vi vill också bygga för att fortsätta förvalta området. Vi är främst intresserade av att bygga studentbostäder, caféer och bibliotek i halva området, säger Ara Abrahamian.

Hur kommer det sig att du vill bygga studentbostäder i Huddinge?

– Jag brinner för sådana frågor, för mig är det viktigt med studentlägenheter. Jag har jobbat med ungdomar och vet också att det är en stor brist på bostäder för dem, säger Ara Abrahamian.

Enligt kommunen kan det bli fler som bygger i området.

– Vi har träffat Ara och även några andra tillsammans med företrädare från kommunen. Flera har anmält intresse och vi ser gärna att fler också bygger, det finns så det räcker till och det kan bli tre–fyra intressenter som väljs ut, säger Anders Biberg på kommunens mark- och exploateringsavdelning.

Kommunalrådet Tomas Hansson (KD) som har ansvar för samhällsbyggnadsfrågor säger att beslut är att vänta.

– Det finns en tidigare färdig detaljplan som är beslutad och klar. Än finns inget separat beslut om studentbostäderna och vi i den politiska ledningen vill göra den här förfrågan först. Men vår prioritet är att få dit studentbostäder i en första etapp, säger Tomas Hansson.