Min lokala hjälte

Så arbetar polisen efter sprängdådet

Här detonerade en explosion natten till måndag – en bil som tillhör en polischef var målet, enligt polisen.
Inget genombrott i utredningen om vem eller vilka som ligger bakom sprängdådet i Täby.
I dag har polisen haft samrådsmöte för att överblicka utredningen av sprängdådet i Täby. Första 48 timmarna kan vara avgörande. 
– Det är inget genombrott i utredning utan det pågår informationsinhämtning på olika sätt, säger presstalesman Lars Byström.

Natten till måndag sprängdes en polischefs bil i Täby. Fordonet stod vid bostaden och forslades bort under måndagsmorgonen för teknisk undersökning.

– Nu är det de första 48 timmarna när det gäller att arbeta snabbt med spaning, inre och yttre kontroller och kartläggning av polischefens jobb om det kan tänkas ha bäring på det här eller om det är någon händelse i övrigt runt, sa Kjell Lindgren, presstalesman vid Stockholmspolisen på måndagen.

Polisen arbetar utifrån teorin att sprängningen handlar om någon form av hot mot polischefen:

– Ja, det är därför vi tycker det är så viktigt för att ta reda på varför det hände och framför allt vem eller vilka som har gjort det. Det är klart att det är bekymmersamt när det sker en detonation på detta sätt. Då ser vi allvarlig på det, säger Lars Byström.

Brottet rubriceras fortfarande som allmänfarlig ödeläggelse, men brottsrubriceringen kan komma att ändras. Den som med uppsåt orsakat en explosion med fara för liv och hälsa och förstörelse av egendom kan få fängelse i lägst ett år och högst arton år eller livstid.

Mitt i Täby har skrivit om att det förmodade attentatet mot polischefen har väckt starka reaktioner från både polisledningen och ledande rikspolitiker.

– Varje gång en företrädare för rättsväsendet eller svensk polis utsätts för hot eller angrepp är det en gång för mycket. Alla ansträngningar görs för att skydda våra medarbetare och se till att de skyldiga lagförs. Ingen ska tveka om polisens avsikter i detta hänseende, sa rikspolischef Dan Eliasson i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Polischefs bil exploderade i Täby

LÄS MER: Starka reaktioner efter attentatet