Arbetarna fick inte lön på månader – blockad blev vändningen

Blockad syndikalisterna vallentuna åby ängar
Vägen för transporterna till bygget vid Åby ängar i Vallentuna blockerades, till stöd för plåtslagarna som inte fått lön.
Efter en blockad på bygget i veckan gav underentreprenören plötsligt med sig.
– De ringde och sa att "vi betalar allting i morgon", säger Emil Boss på fackförbundet Syndikalisterna.

Det byggs för fullt vid Åby ängar, i närheten av Vallentuna centrum. Här växer två nybyggda kvarter med bostäder fram, kvarteren Tegelslagaren och Tegelmästaren. Arbetet har kommit långt och folk har redan hunnit börja flytta in i ett av husen.

I oktober anslöt sju plåtslagare från Baltikum till arbetet. De gjorde bland annat taken och stuprännorna på de nya husen. Men de märkte tidigt att något inte stod rätt till.

– I januari slog de larm att de inte fått sina löner, säger Emil Boss, förhandlingssekreterare på fackförbundet Stockholm LS syndikalisterna.

Underentreprenören kastades ut från bygget

Facket satte sig i diskussioner med huvudentreprenören ED bygg, tillsammans Oleksiy, en av arbetarna som bodde på bygget. ED Bygg lovade sätta press på sin underentreprenör, Jekam Bygg i Sollentuna AB.

– Men några månader senare träffades vi igen och de hade fortfarande inte fått löner som de skulle, säger Emil Boss.

ED bygg svarade då med att kasta ut Jekam bygg.

– Det var bra tyckte vi, men arbetarna fick fortfarande inte sina pengar, säger Emil Boss.

Skuld till arbetarna på över 100 000 kr

Månaderna gick och ingenting hände. Fem av arbetarna hade fått alldeles för lite betalt. Jekam Byggs skuld till dem låg på mellan 25 och 35 tusen kronor. Men för Oleksiy var situationen betydligt värre. Han hade knappt fått några pengar alls, och låg back över 100 000 kronor.

– Hans räddning var att han bodde i en barack på byggarbetsplatsen, så han hade ingen hyra. Han fick låna pengar till mat och sådär, säger Emil Boss.

Plötsligt gick Jekam Bygg och dess vd inte att få tag på. Facket vände sig då till huvudentreprenören ED Bygg och krävde att de skulle betala arbetarna. Enligt en ny lag bär nämligen huvudentreprenören ansvaret för eventuella skulder längs hela entreprenörskedjan.

Får ingen hjälp av ny lag

Problemet var bara att avtalet mellan Oleksiy och hans kollegor tecknades förra året, innan den nya lagen trädde i kraft. ED Bygg hänvisade därför tillbaka till Jekam Bygg.

– Men vi kände att vi måste fortsätta protestera tills någon betalar. Annars vore vi en väldigt tandlös fackförening, säger Emil Boss.

I onsdags bestämde de sig därför för att genomföra en blockad av transporter på bygget.

– Vi körde old school-metoderna. Det här är från den gamla verktygslådan, säger Emil Boss.

Spärrade av vägen för transporterna

De spärrade av vägen, delade ut information på arbetsplatsen och pratade med ledningen.

Aktionen var kortvarig, men den gav resultat. Redan dagen efter kom plötsligt ett livstecken från underentreprenören Jekam Bygg i Sollentuna AB.

– Mot all förmodan så hörde de av sig och sa att de ville betala ut lönerna. Han sa att de skulle vara inbetalda redan nästa dag, säger Emil Boss.

– Jag blev oerhört lättad. Det bästa var att det räckte med en ganska liten protest, så vi kunde blåsa av de aktioner vi planerat framöver, fortsätter han.

Väntar på reaktion från Oleksiy

Plåtslagarna själva är inte kvar i Sverige. De var tvungna att åka hem för drygt två månader sedan när deras arbetsvisum gick ut.

– Jag har skrivit till Oleksiy, men han är i Ukraina nu och jag har inte fått svar än, säger Emil Boss.

Mitt i söker Jekam Bygg i Sollentuna AB för en kommentar.