Från arbetarstadsdel till exklusiv förort

Idag är snittpriset på en villa i Gamla Enskede närmare 10 miljoner kronor.
Idag är snittpriset på en villa i Gamla Enskede närmare 10 miljoner kronor.
Enskede bestod från början till stor del av småstugor. Här kunde vanliga människor köpa sig ett hus och få förmånliga lån.
– Det var arbetare som bodde där och röstsiffrorna för socialdemokraterna låg på 90 procent, säger bostadsforskaren Mats Franzén.

Gamla Enskede började byggas redan i början av 1900-talet och var Stockholms första trädgårdsstad. De större husen var tjusiga redan på den tiden och ägdes kanske av fabrikörer, lärare och högre tjänstemän. Men de flesta hus som byggdes under 1900-talets första decennier köptes av arbetare genom Småstugebyrån.

Många hus på Enskedefältet och i Enskede gård var 65 kvadratmeter stora, hade tre rum och kök och källare samt en liten tomt.

– För att köpa ett sådant på 30-talet fick man inte ha en årsinkomst på över 6 000 kronor. En vanlig industriarbetare tjänade kanske 4 000 kronor. Det gjorde att de fungerade som mobiliseringsinstanser för socialdemokratin, ofta med röstsiffror på S på 90 procent, säger Mats Franzen, bostadsforskare vid Uppsala universitet.

– För folk som hade det bättre ställt var söder knepigt och söder om söder ännu knepigare. Det krävdes att man var lite fördomsfri för att ta sig dit.

Att bygga ett hus med egen täppa var inte heller någon borgerlig dröm.

– Det var förenat med att man måste jobba och hålla efter det. Tjänstemännen ville hyra en lägenhet.
Kerstin Rehnman är pensionär och tredje generationens Enskedebo.

– Det var helt annat här när jag växte upp. Det var ett typiskt rött område med arbetare som köpte husen. När min pappa som var rörmokare byggde huset 1936 var det 500 kronor i kontantinsats och 10 000 i lån på 30 år.

Kerstin och hennes man köpte ett eget hus 1970.

– Vi köpte det för 110 000 kronor. Sedan började priserna stiga under 1970- talet, men det är framför allt de senaste 15 åren som den stora prisökningen har skett.

Rekordpris för Enskedevilla: 17,3 miljoner