Arbete med att bygga förtroende raserat

Förtroendet är raserat.

Det säger Michael Tofteson, ”brobyggare” för romer i Skarpnäck.

– Nu är det svart på vitt. Vi kan inte lita på samhället, säger han.

Michael Tofteson arbetar med att integrera romer i det svenska samhället. Enligt honom har nyheten om registreringen förstört mycket. Det arbete han gjort med att försöka bygga upp förtroendet mellan romer och myndigheter är som bortblåst.

– Nu är det svart på vitt. Vi kan inte lita på samhället, ­säger han.

Kommer du fortsätta som brobyggare?

– Nu är arbetet viktigare än någonsin. Jag kämpar hela tiden med att få de äldre romerna att förstå att assimilering är viktigt för våra barns framtid. Vi får inte ge upp även om det blir svårare än någonsin nu.

Ewa Larsson (MP) är vice ordförande i Skarpnäcks stadsdelsnämnd och sitter även i Stockholms stads polisstyrelse. Hon menar att när samhället reagerar hårt som det gjort på den här registreringen är det en bekräftelse på samhällets önskan att komma till rätta med diskrimineringen.

– I den bästa av världar hjälper avslöjandet till att gå till grunden med våra attityder, vilket kanske är en förutsättning för att komma åt och förändra, säger hon.

Nu är arbetet viktigare än någonsin.

Fakta

Drygt 4 000 romer är registrerade

Dagens Nyheter avslöjade att polisen i Skåne hade ett register på över 4 000 romer. Orsaken som uppgetts är det är en del av en stor brottsutredning.

Både små barn och vuxna ingår i registret.

Integrationsministern och justitieministern har varit mycket kritiska till registret

Polisen i Stockholm har anmält sig själv för att utreda om de kan ha använt registret på ett otillåtet sätt.

Michael Tofteson.