Nu är arbetet med att lägga grunden för Lilla Lidingöbron igång

Enligt planen ska du som vill ta en promenad kunna vandra över den nya bron 2021. Då får även mopeder och cyklar tillträde.
Enligt planen ska du som vill ta en promenad kunna vandra över den nya bron 2021. Då får även mopeder och cyklar tillträde.
På måndagen påbörjades arbetet med att sätta de permanenta pålar som ska bära Lilla Lidingöbron. Det här är ett arbete som kommer ta lite tid – i snitt kommer en påle att sättas på plats per dag.

Just den här delen av arbetet  beräknas enligt Lidingö stads hemsida att pågå under cirka ett år.

–  Det är fantastiskt roligt att vi nu är i gång med att lägga grunden till Lilla Lidingöbron. Arbetet löper enligt plan och vår stålkontrollant har besiktat leveransen av pålar, som var helt utan anmärkning, säger Jan Werner, projektledare för Lilla Lidingöbron till stadens hemsida.

Pålarna mäter 20-60 meter och kommer hamna på sin rätta plats med hjälp av den stora pålkranen och arbetspråmen som flyter i vattnet mellan Lidingö och Stockholm.

Nya Lilla Lidingöbron.

Nya Lilla Lidingöbron. Illustration: Knight Architects

Kassuner byggs – pålar placeras

Men pålarbete är inte det enda som sker när det kommer till lilla Lidingöbrons etablering, samtidigt byggs nämligen de kassuner som ska fungera som formar under det fortsatta brobyggandet – så det hela inte blir en alltför blöt historia.

Arbetet sker endast dagtid på vardagar

Kommer det här resultera i ett herrans liv i ett helt års tid undrar du kanske nu?

– Pålningen är den del av brobygget som kommer att höras mest, framför allt om en påle behöver drivas ned sista biten till stopp, men arbetet utförs bara dagtid på vardagar, försäkrar Jan Werner.

Planen är ett Lilla Lidingöbron ska stå klar 2021 och då möta gång-, cykel och mopedtrafik. Efter ytterligare ett år är det tänkt att spårtrafiken kommer rulla över bron.

Brosiffror

Det här är Lilla Lidingöbron

När Lilla Lidingöbron står klar kommer den att vara 730 meter lång och 16 meter bred.

Av dessa kommer 7,4 meter vara reserverad för gång-, cykel och mopedtrafik.

Källa: Lidingö stad