Arbetscentrum på Gärdet läggs ned

På Arbetscentrum kan människor med psykiska funktionsnedsättningar ta ett första steg ut i arbetslivet. Men nu läggs verksamheten ner.

– De som går på Arbetscentrum kommer att må mycket sämre nu, säger en deltagare.

Arbetscentrum drivs av Östermalms stadsdelsförvaltning. Tanken är att personer med psykiska funktionsedsättningar ska få handledning och hjälp att förbereda sig för arbetslivet. Man har även kunnat köpa en lunch för 30 kronor.

Ytterligare en deltagare berättar om ilskan då beskedet kom.

– Jag blev så arg att jag började skaka när jag hörde att det skulle läggas ned, säger ytterligare en deltagare, och fortsätter:

– Man får träffa andra människor och äta hemlagad mat. Det är en otrolig trygghet för mig.

Redan för drygt ett år sedan började nedskärningarna. Då begränsades deltagarna att komma till Gärdet nio timmar i veckan. Tidigare hade man fått komma 27 timmar per vecka. Dålig ekonomi inom socialpsykiatrin var anledningen.

I år går det fortsatt dåligt och i oktober visade stadsdelens socialpsykiatri upp ett underskott på 2,8 miljoner kronor.

– Det är för få deltagare på Arbetscentrum, säger Håkan Wiegandt, enhetschef för socialpsykiatrin på Östermalm.

Exakt när man stänger dörrarna på Gärdet är inte klart, men staden lovar att alla som går på Arbetscentrum ska få andra platser att gå till.

– Vi kommer inte vara nöjda om de inte får en annan sysselsättning som motsvarar deras önskemål. Det finns på Södermalm och Norrmalm bland annat, säger Håkan Wiegandt.

Fakta

Det här är Arbetscentrum

Under arbetsliknande former får besökarna förbereda sig för arbete och studier. Bland annat finns ett snickeri, kök och datorer på Sandhamnsgatan 8.

De varor och tjänster som produceras är på uppdrag av privatpersoner och stadsdelsförvaltningen.

För att delta måste man beviljas bistånd av en socialsekreterare.

Källa: Stockholms stad