Byt område
Sophämtarna samlades vid Arbetsdomstolen i Gamla stan.
Sophämtarna samlades vid Arbetsdomstolen i Gamla stan.

Arbetsdomstolen: Strejken är olovlig

Nyheter Arbetsdomstolen dömer som väntat till Reno Nordens fördel i målet om de strejkande sopgubbarna i Stockholm. Strejken är olovlig och alla arbetstagare åläggs att återvända till arbetet.

Vid lunchtid på fredagen kom arbetsdomstolen med sitt utslag: strejken inom Stockholms sophantering utgör en olovlig stridsåtgärd och de strejkande måste återgå till arbetet.

På plats för att ta emot beskedet fanns ett fyrtiotal soparbetarna iklädda de karaktäristiska t-tröjorna med texten ”Stockholms sopgubbar” på ryggen, och ”Vägra stå med mössan i hand” på bröstet. När rättens ordförande läste upp namnen på de 29 soparbetare som tvingas återgå till arbetet var det till högljudda protester från soparbetarna.

Sex personer undantogs från kravet, eftersom de lämnat in giltiga sjukintyg och alltså inte betraktades som strejkande.

– Vi hoppas nu att sophämtarna ska återgå till arbetet, att den vilda olagliga strejken får ett slut och att sophämtningen i Stockholm ska kunna fungera igen, säger Mattias Dahl, vd för Transportföretagen som företräder Reno Norden AB.

Arbetsgivarsidan kräver dessutom skadestånd från de strejkande arbetarna, men den frågan prövas med start den 2 oktober 2017.

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hammarby Skarpnäck

Morgonkollen

20-åring dödad i skottlossning

Nyheter

Bagisbloggaren satsar på ätbara insekter

Nyheter

Så länge påverkas du av sopkaoset

Nyheter

Rekordmånga sopreklamationer på tisdagen

Nyheter

S: Ingen sexistisk reklam i kollektivtrafiken

Nyheter

Snart förbjuds jättelokan – i hela Stockholm