ANNONS

Arbetsförmedlingen ska få färre kontor

Om tre år kan Tyresöbornas närmaste Arbetsförmedling ligga i Handen, enligt ett nytt förslag.

Tyresö kommun och Jobbverket ser det som en försämring.
ANNONS

Den ekonomiska föreningen Jobbverket på Industrivägen driver en rad sociala företag med syfte att ge Tyresöbor långt från arbetsmarknaden arbetsträning och meningsfull sysselsättning. Exempel är Alby café, bilstädning, trädgårdsskötsel och arbete på bageri. Arbetsförmedlingen anlitar för tillfället Jobbverket för att arbetsträna eller bedöma arbetsförmågan hos elva personer.

– Det är ofta sköra människor som kan ha svårt att åka längre sträckor. För dem är den lokala närheten viktig, särskilt som de ofta har tät kontakt med sin handläggare på arbetsförmedlingen, säger Jenny Ögren, verksamhetschef.

Arbetsförmedlingens organisationsförändring där 28 kontor i Stockholms och Gotlands län ska minskas till tio är ute på remiss bland de berörda kommunerna. Kommunstyrelsens ordförande i Tyresö, Fredrik Saweståhl (M), skriver i sitt remissvar att förslaget är en försämring för medborgarna, särskilt för dem som av olika anledningar inte har förutsättningar att ta sig till andra geografiska områden.

Enligt Anne-Marie Illum, chef för Arbetsförmedlingen i Tyresö, är dock indelningen i större enheter bara en del i en ännu större förändring där Arbetsförmedlingen de kommande tre åren ska digitalisera det som är möjligt att digitalisera.

– Vi har många kunder som kan hantera sitt arbetssökande via digitala kanaler. Det gör att vi kan lösgöra tid som vi kan ge kunder som behöver ett personligt stöd och vi kan även ägna mer tid åt arbetsgivare, säger hon.

Måste man för den sakens skull stänga flera kontor?

– Vi tänker oss att Arbetsförmedlingen också ska vara flyttbar. Redan i dag har vi två medarbetare som jobbar i kommunhuset i Tyresö och det tror jag att vi får se mer av i framtiden, säger hon.

Region Gotland och kommunerna i Stockholms län har fram till nyår på sig att yttra sig över Arbetsförmedlingens nya organisationsmodell.

Har ni börjat se vad de tycker?

ANNONS

– Det är rätt givet att ingen kommun vill stå utan arbetsförmedling, men i och med att vi samtidigt bygger ut de digitala kanalerna ser jag möjligheter i detta, säger Anne-Marie Illum.

Fakta

Så ser arbetslösheten ut i Tyresö ut

Andelen arbetslösa i Tyresö var i augusti 2,1 procent.

Det är lägre än genomsnittet för hela länet där andelen arbetslösa i augusti var 3,2 procent.

Tyresö ligger också under länssnittet om man enbart ser till grupperna 18-24-åringar och utrikes födda.

Länets lägsta arbetslöshet hade Vaxholm, Vallentuna, Danderyd och Ekerö. Högst var arbetslösheten i Södertälje, Botkyrka och Järfälla.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.