ANNONS

Oro på Arbetsförmedlingen efter jättevarslet

Kristina Ekberg, Arbetsförmedlingen.
Kristina Ekberg, Af region Stockholm Gotland.
Upp emot 1 000 anställda kan varslas om uppsägning från Arbetsförmedlingens huvudkontor i Stockholm. Totalt berörs 4 500 anställda – var tredje anställd på myndigheten.
– När man får en sådan siffra är det klart att det skapar oro, säger Kristina Ekberg, på Arbetsförmedlingen i region Stockholm-Gotland.
ANNONS

Beskedet om jättevarslingen på Arbetsförmedlingen kom under onsdagsmorgonen. Totalt rör det sig om 4 500 personer som berörs i hela landet. Myndigheten måste spara in 800 miljoner kronor efter att man fått 4,5 miljard kronor mindre under 2019 än förra året.

1 000 personer kan varslas i Stockholm

Enligt TT är 3 500–4 000 av personerna anställda utanför huvudkontoret i Stockholm – vilket innebär att mellan 500 till 1 000 personer kommer beröras på huvudkontoret i Stockholm.

– När man får en sådan siffra är det klart att det skapar oro, säger Kristina Ekberg, tf biträdande marknadschef på Arbetsförmedlingen region Stockholm-Gotland.

Däremot är det svårt för henne att säga hur varslet kommer påverka hela regionen.

I hela region Stockholm-Gotland har Arbetsförmedlingen 1 757 anställda. Om varslet drabbar lika över hela riket innebär det att ytterligare cirka 500 anställda i Stockholmsregionen kan få gå.

Mindre pengar från regeringen

Bakgrunden till besparingarna har sin grund i Moderaterna och Kristdemokraternas budget för 2019 samt den nya överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet som vill krympa myndighetens storlek.

–  Januariavtalet innebär stora förändringar för Arbetsförmedlingens uppdrag. Det blir smalare och mer fokuserat. Förnyelsen av myndigheten och den digitalisering vi genomför har lagt en god grund för att fortsätta leverera på en hög nivå, säger Mikael Sjöberg.

Arbetsförmedlingen har idag cirka 13 500 anställda och 430 konsulter. Det finns idag 242 arbetsförmedlingskontor.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.