ANNONS

Arbetslösa ska få hjälp genom nytt samarbete

Mellan 200-300 personer i kommunen står i dag utanför arbetsmarknaden.
Mellan 200-300 personer i kommunen står i dag utanför arbetsmarknaden.
Sundbyberg vill satsa 500 000 kronor om året i ett nytt samarbete för att hjälpa utsatta personer i kommunen att komma in på arbetsmarknaden.
ANNONS

Mellan 200-300 sundbybergsbor står i dag utanför arbetsmarknaden och har svårt att komma in. 100 av dem är sjukskrivna men får inte hjälp av Försäkringskassan då de inte haft någon sjukpenninggrundande inkomst. Många av dem valsas också runt mellan olika stödinstanser och har svårt att få rätt hjälp.

Det vill kommunen ändra på genom att bilda ett nytt så kallat finansiellt samordningsförbund, ihop med Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Stockholms läns landsting.

”Idag står vi delvis handfallna inför grupper med sundbybergare i utanförskap som kräver samverkan.”

Sekretess har hindrat samarbete

Här ska personer som av en eller annan anledning hamnat i ett utanförskap och behöver hjälp att komma in på arbetsmarknaden, kunna fångas upp.

– Idag står vi delvis handfallna inför grupper med sundbybergare i utanförskap som kräver samverkan. De bollas alltför ofta runt i systemet. Nu hoppas vi kunna sitta kring ett bord och gemensamt korta vägen ur utanförskap, utan att sekretessen sätter käppar i hjulen, säger Josefin Malmqvist (M), kommunalråd och ordförande i social- och arbetsmarknadsnämnden.

Budgeten för samordningsförbundet föreslås till två miljoner kronor per år. Av de pengarna går Sundbybergs stad, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Stockholms läns landsting in med 25 procent vardera.

Analyser som kommunen gjort visar att förbundet blir lönsamt om en av tre går från utanförskap till egen försörjning.

– Vi hoppas kunna räkna hem detta på några år, genom minskade utgifter för utanförskap och fler sundbybergare som bidrar till samhället. Det blir den största vinsten, säger Josefin Malmqvist (M).

ANNONS

Solna nobbade samarbete

Från början ville Sundbyberg även ha Solna stad med i förbundet för att kunna dela på kostnader för lokaler, administration och annat.Solna har dock hoppat av planerna då de anser att de redan har metoder för att fånga upp den här gruppen, och tycker att de kan använda pengar effektivare än att satsa dem i ett nytt förbund.

Beslut om att bilda det finansiella samordningsförbundet väntas tas i kommunstyrelse och kommunfullmäktige under september 2017.

Målet är att förbundet ska vara på plats 1 juli 2018.

Fakta

En budget på två miljoner om året

  • Samordningsförbundet, FINSAM, består av Sundbyberg kommun, Stockholms läns landsting, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.
  • Årlig budget för förbundet är två miljoner kronor. Sundbyberg kommun står för 500 000 kronor.
  • Förbundet är en egen juridisk person och ska ha en styrelse med representanter från alla medlemmar.
  • Kommun och landsting representeras av politiker och Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan representeras på tjänstemannanivå.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.