Arbetslösa unga kan få dela lokal med kriminella

Globen
Globen.
Jobbtorg unga Globen hjälpte mer än 600 ungdomar att skaffa sig en egen försörjning under 2018. Nu fasar personalen för ett förslag som enligt dem hotar verksamheten.

Jobbtorg unga Globen startade 2016, och bara i fjol fick över 600 unga vuxna hjälp att klara av att försörja sig själv genom studier eller arbete.

I dag sker verksamheten på Palmfeltsvägen vid Globen. Nu finns ett förslag att flytta verksamheten till Trädskolevägen när Enskede gård.

Ungdomens hus

Den nya lokalen är tänkt att samla flera verksamheter under en gemensam fana, Ungdomens hus.  Något som oroar anställda vid Jobbtorg unga Globen. Främsta oron gäller att jobbsökande i så fall får dela lokal med kriminellt belastade.

– Flytten är inte det största problemet, det har vi varit medvetna om i ungefär två år. Problemet är att om vi flyttar som det är planerat kommer vi att dela lokal med vuxna som står väldigt långt ifrån arbetslivet och kriminellt belastade ungdomar, säger en anställd som vill vara anonym till Mitt i Söderort.

Skälet till flytten är framför allt pengar. Jobbtorg unga Globen måste spara cirka 20 miljoner kronor, enligt ett protokoll från Arbetsmarknadsförvaltningen. Där framgår också att ambitionen är att besparingen ska ske ”utan att det drabbar aspiranterna”, det vill säga ungdomarna involverade i olika projekt.

”Vi är väldigt oroliga”

Mitt i:s källa påpekar att de andra verksamheterna är minst lika viktiga som Jobbtorg unga Globen, men tycker att sammanblandningen är olycklig:

– Vi är väldigt oroliga för det här. Vi har fantastiska resultat som vi inte vill förlora. Därtill har våra ungdomar ofta social fobi och har vistats väldigt lite ute i verkligheten. Om de då ska befinna sig i samma lokal som människor som kämpar med att komma bort från kriminella grupperingar, där det finns drogförsäljning och andra typer av brott, det känns inte bra. Tidigare hade dessa verksamheterna aldrig blandats.

Det finns även logistiska problem, menar källan:

– Det blir svårare att ta sig till vår nya lokal då den till skillnad från vår nuvarande inte har en direkt anknytning till tunnelbanan. Det blir ett stort problem för ungdomar som redan har svårt att ta sig till möten, aktivera sig eller träffa människor.

Beslut ska fattas i arbetsmarknadsnämnden 26 mars.