ANNONS

Arbetslösa ska få snabbare väg till nytt jobb

förbund
Nu ska långtidsarbetslösa slippa valsas runt mellan olika myndigheter.
Försäkringskassan, kommunen, Arbetsförmedlingen och landstinget har slagit sig samman i ett förbund för att lättare kunna runda knöliga regelverk och dra nytta av varandras pengapåsar.
På så vis ska långtidsarbetslösa snabbare kunna komma ut i jobb.
ANNONS

I dag behöver ofta personer som har medicinska, psykiska och sociala problem, ha kontakt med många olika myndigheter.

När det behövs stöd och insatser från många olika håll finns risken att de hamnar i en gråzon och valsas runt mellan olika kortsiktiga insatser hos de olika myndigheterna.

 Det finns mycket resurser som skulle kunna samordnas för att komma medborgarna till nytta

Catarina Örtengren

Sundbybergs stad, Stockholms läns landsting, försäkringskassan och arbetsförmedlingen Sundbyberg/Solna/Ekerö har i dag därför gått i hop och bildat ett finansiellt samordningsförbud.

Vad innebär då det?

Jo att de ska ha lättare att ta del av varandras pengapåsar och snabbare kunna runda krångliga regler som finns inom myndigheterna.

Slutresultatet hoppas man ska göra att långtidsarbetslösa snabbare ska komma ut i arbete.

Vinst för alla

– Mycket handlar om att föra individer närmare ett arbete. Det finns mycket resurser som skulle kunna samordnas för att komma medborgarna till nytta. genom att samordna insatserna ska personer snabbare komma ut i egen försörjning och rehabilitering och inte slussas runt mellan de olika myndigheterna, säger Catarina Örtengren, förbundschef.

Sundbybergs stad, Stockholms läns landsting, försäkringskassan och arbetsförmedlingen går alla in med lika mycket pengar var i förbundet, och har lika stor del i den styrelse som bildats.

ANNONS

Det kan till exempel vara att fånga upp ungdomar som i dag inte finns i något system

Catarina Örtengren

Styrelsen ska göra kartläggningar över vilka målgrupper eller projekt som man bör lägga högst på priolistan.

– Det kan till exempel vara att fånga upp ungdomar som i dag inte finns i något system, säger Catarina Örtengren.

I dag finns samordningsförbunden i alla kommuner i länet utom fyra. I Sumpan har man jobbat med att få till förbundet sedan 2010, men det är först nu som det är på plats, berättar Catarina Örtengren.

– Det finns jättemycket goda resultat att titta på. Till exempel ett projekt i Uppsala som jag jobbade med, där 40 procent av dem som stått långt från arbetsmarknaden kom ut i jobb.

Även om det är svårt att mäta den ekonomiska effekten av förbundets arbete så är det så att en person som har ett arbete, förutom att må bättre själva, även bidrar med skattepengar, söker mindre vård och inte längre är i behov av a-kassa, förklarar Catarina Örtengren.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.