”Arbetsmiljöansvaret ligger hos Nokas”

Magnus Persson.
Magnus Persson.
P-vakternas arbetsmetoder är en fråga för Nokas, anser tekniska nämndens ordförande Magnus Persson (C), som hoppas att antalet p-böter minskar.

Mitt i Solnas artiklar om det p-vakterna själva kallar ”fulspel” har upprört bilister. Många Solnabor hör av sig och berättar att de känner igen metoderna.

Magnus Persson (C), kommunalråd och ordförande för tekniska nämnden där parkeringsfrågorna ligger, har tagit del av artiklarna.

– Jag har inte så mycket ytterligare att kommentera, säger han.

Är inte parkering en politisk angelägenhet?

– Jo, det är det. Parkerar man fel i Solna ska det följas upp, det är därför vi har parkeringsvakter. Vi handlar upp tjänsten av Nokas, och det är deras uppdrag att sköta det åt oss. De aspekter som nämns i reportaget har inte nämnts för oss. Arbetsmiljöansvaret ligger förstås hos arbetsgivaren, säger han.

Avgifterna höjs

Den 1 januari höjs p-böterna i Solna. De vakter som Mitt i träffat tror det kan intensifiera jakten på bilister, nu när mer pengar kan dras in genom p-böter.

– Den bilden vill jag dementera. Vi höjer eftersom vi legat lågt jämfört med grannkommuner. Min förhoppning är att antalet p-böter ska sjunka, att boende och besökare ska bli bättre på att parkera, säger Magnus Persson.

Färre böter betyder ju mindre pengar till staden. 

– Det är inte det vi helst vill få in pengar på. Men färre i antal behöver inte betyda mindre pengar eftersom vi höjer avgifterna.