”Arbetsmiljön är fruktansvärd”

Situationen är så akut att huvudskyddsombuden Maria Klerehag, Kommunal, och Ann-Sofi Björkman, Vårdförbundet, har anmält sjukhuset till Arbetsmiljöverket.
Situationen är så akut att huvudskyddsombuden Maria Klerehag, Kommunal, och Ann-Sofi Björkman, Vårdförbundet, har anmält sjukhuset till Arbetsmiljöverket.

Under årets första början hade Danderyds sjukhus 800–900 överbeläggningar i månaden, enligt landstingets egna siffror. Det är mer än dubbelt så många jämfört med genomsnittet för sjukhusen i Stockholms län. Enligt de fackliga huvudskyddsombuden på ­Danderyd är situationen akut.

– Arbetsmiljön är fruktansvärd. Vi har en arbetsbelastning som är galen. Risken att man ska göra ett misstag som får fatala konsekvenser ökar hela tiden, ­säger Ann-Sofi Björkman, ­Vårdförbundet.

Redan i fjol sommar var det kris och flera vårdplatser fick stängas på grund av personalbrist. Platsbristen anses vara en av ­orsakerna till att en patient dog efter att skickats hem från akuten, enligt en lex Maria-anmälan som sjukhuset själva gjort. Patienten led av akuta magsmärtor, som bedömdes som maginfluensa. Det visade sig senare att patienten led av ­syrebrist i tarmen.

Sedan dess har problemen bara eskalerat. Personalomsättningen har varit uppemot 37 procent på vissa kliniker och sjukhuset har haft jättesvårt att anställa sjuksköterskor. Samtidigt har trycket ökat med fler ­patienter.

– De bara höjer taket för över­beläggningar, säger Ann-Sofi Björkman.

När det gjordes en skyddsrond i mars fick skyddsombuden nog och gjorde en anmälan till Arbetsmiljöverket.

– Det var 37 centimeter mellan ­sängarna på en avdelning. Enligt arbetsmiljölagen ska det vara 80 för att personalen ska ta sig fram, ­säger Maria Klerehag, Kommunal.

Sjukvårdslandstingsrådet Marie Ljungberg Schött (M) är medveten om den hårda ­arbetsbelastningen.

– Vi vet att det är en tuff situation på alla akutsjukhus och sjukhusledningarna jobbar hårt för att försöka räta upp det.

Hon tycker ändå att Roslags­borna kan känna sig trygga med att de får säker vård.

En patient dog i fjol där platsbrist anses vara en orsak?

– Tyvärr händer det ibland att utfallet inte blir som man tänkt och det är jättesorgligt. Jag tycker ändå att vi har en god patient­säkerhet.

Enligt facket krävs mer ­resurser?

– Vi har sett att kostnadsutvecklingen på sjukhusen är alldeles för hög. Det måste vi sätta stopp för. Jag tror inte att lösningen är nya pengar utan andra arbetsätt som att och jobba med kringliggande verksamheter och planering.

Åsa Hammar, chefläkare på Danderyds sjukhus, vill se ett överskott av vårdplatser, så att de alltid har möjlighet att lägga in patienter för observervation vid oklara sjukdomstillstånd. Men trots hur våren sett ut är hon positiv inför sommaren.

– Vi har lyckats öppna betydligt fler vårdplatser och vi har kunnat anställa fler sjuksköterskor.

Fakta

Drar ner på vården i sommar

För att klara den akuta vården kommer Danderyds sjukhus dra ner på den planerade vården i sommar. Patienter som lider av godartade åkommor som till exempel övervikt eller förslitningar i leder kommer att få vänta på sina operationer till efter sommaren. Däremot skjuter de inte på cancerkirurgi.