Arbetsträning i idyllen

Annelie Kraft, Marcus Fröberg och Lena Kamrin. ”Jag har varit långtidssjukskriven och mitt mål är att bli anställd och att få arbeta kvar som handledare här, säger Annelie Kraft.
Annelie Kraft, Marcus Fröberg och Lena Kamrin. ”Jag har varit långtidssjukskriven och mitt mål är att bli anställd och att få arbeta kvar som handledare här, säger Annelie Kraft.
Sörmlandsleden går precis intill och i det gamla faluröda huset ligger serveringen. Medvind har ett gott samarbete med orienteringsklubben som man driver serveringen med.
Sörmlandsleden går precis intill och i det gamla faluröda huset ligger serveringen. Medvind har ett gott samarbete med orienteringsklubben som man driver serveringen med.
På kafét vid Albybadet råder just nu högsäsong i försommarvärmen. Här arbetstränar personer med olika former av funktionsnedsättningar.

Målet är att ta sig ut i arbetslivet igen. Att få en fast lön och klara sig själv.

Serveringen som ligger ett stenkast från Albybadet och omges av djur och grönska har i cirka trettio års tid drivits av orienteringsklubben Söders OL.

Klubben hade dock svårt att täcka upp med personal på sommaren, men nu har projektet Kom an med hjälp av Tyresö kommun till stor del tagit över.

– Vi har en ideell förening som heter Medvind. Den står för driften av serveringen, förutom löner och hyror som kommunen bistår med. Vi vill att det ska vara så likt ett vanligt arbete som möjligt för dem som är här, berättar Gunilla Carlsson, verksamhets­ansvarig för kaféet som drivs med hjälp av personer med olika former av funktionsnedsättningar.

Det började för tre år sedan då den dagliga verksamheten öppnade ett fik vid Granängsringen.

– Det gick tyvärr inte så bra, det var inte rätt läge för oss. Det är otroligt roligt att vi tagit över den här lokalen. Orienteringsklubben kommer att fortsätta driva serveringen vissa dagar framöver också – det är vi glada för, säger Gunilla Carlsson.

Lokalen vid Granängsringen finns fortfarande kvar och drivs fortfarande av de som arbetstränar. Där bakar man och lagar den mat som sedan både säljs på serveringen och används till catering vid olika tillställningar. Kommunen beställer ofta mat till olika mottagningar.

I huset där serveringen ligger nu får det varken bakas eller lagas mat.

– Men jag tycker att det är så bra att få vara på båda ställena. Det är roligt att baka bullar i den andra lokalen, och här får man stå i kassan och ta betalt. Det är även roligt när det går förbi hundägare med hundar som man får ge vatten. Och barnen så klart, jag älskar barn, säger en av de anställda, Lena Kamrin.

Sörmlandsleden går förbi precis utanför och även på vintern besöks kafét flitigt, men då av frusna skidåkare.

En dam som sitter och dricker kaffe reser sig och går fram till Gunilla och räcker henne en tiokrona.

Kvinnan förklarar att det blev felräknat i kassan, de hade missat att ta betalt för en kaffe.

– Det är sådant som händer här. Det kan bli felräknat åt båda håll, vill man ha det perfekt får man fika i city i stället, säger Gunilla och skrattar.

Marcus Fröberg sätter sig vid ett bord för att ta en paus i arbetet. Han berättar att han trivs på fiket men att hans stora mål är att ta sig ut i arbetslivet – och få en riktig lön.

– Jag har alltid drömt om att bli snickare precis som min pappa, men det har jag inte förmågan till. Nu vill jag rikta in mig på att arbeta med barn. Gärna med de som är 4–6 år. De säger så roliga saker i den åldern och gnäller inte lika mycket som när de är yngre, säger Marcus Fröberg.

Fakta

Ska få ut funktionsnedsatta i arbete

Kom an är ett arbetsmarknadsprojekt som syftar till att skapa vägar ut i arbetslivet för personer med funktionsnedsättning.

Målgruppen är personer med psykisk eller neuropsykiatrisk funk- tionsnedsättning, utvecklingsstör­ning eller förvärvade hjärnskador.

Sedan ett par år tillbaka finns Kom an i Tyresö, Värmdo, Haninge och Nynäshamn.

Källa: www.komanprojektet.se