Arenans sista suck blev bok

Två VM-finaler i fotboll, hemmaplan för Sveriges största idrottsklubb i 75 år och rankad som en av världens tio mest klassiska arenor. Råsunda har gjort avtryck i historien.

Ola Bergengren har skildrat stadions sista tid i boken ”Alla hatar mig”.

Det började som ett filmprojekt för flera år sedan. Råsundas liv skulle bli film. Den idén fick dock överges, det skulle bli alltför stort att genomföra. Men helt släppa idén ville han inte. Under ett besök på stadion insåg Ola att byggnaden hade mycket okänt att berätta.

– Det finns ju väldigt många sköna miljöer, små gömda vrår därinne, hur mycket som helst att dokumentera.

Sedan vintern 2012 har han därför regelbundet besökt Råsunda och försökt fånga dess själ.

– Jag fotade under hela sista året, från och till, och fortsatte även lite till under rivningen.

Samtliga bilder i boken beskriver Råsunda utan besökare. Det var ett medvetet beslut från Ola och redaktören Carl Jurells sida.

– Vi tänkte att det kommer att komma massor av skildringar av supportrar och matcher och historien kring arenan, men vi ville göra en bok om bara byggnaden.

Många miljöer i boken är sådana som han själv kommit att älska under otaliga besök på Råsunda.

– Jag är AIK:are och har gått på Råsunda i många år, både stått på norra stå och suttit på västra. En del bilder är tagna innan match, till exempel på tomma men upplysta kiosker.

Ola hade hellre sett att AIK själva förvärvat Råsunda och rustat upp byggnaden, för att fotbollskulturen skulle kunna fortsätta.

Skulle du kunna göra en fotobok om Friends?

– Nej, inte i dagsläget. Jag har inga emotionella kopplingar dit.