Solna drabbat av arenainfarkt

Vid invigningen och landskampen har situationen på gågator och bilvägar beskrivits som kaos.
Vid invigningen och landskampen har situationen på gågator och bilvägar beskrivits som kaos.
Första landskampen på arenan blev minnesvärd. Men trafikkaoset i samband med matchen vill nog många förtränga.

– Det var hemskt! Jag satt i bilen från Täby till Solna i över 1,5 timme. Det ska ta 20 minuter. Det var fullständigt kaos i trafiken, man kom ingenstans, säger Angelica Ivansen som bor på Råsundavägen.

Hon är inte ensam att ha drabbats av Solnas nya trafiksjukdom – arenainfarkt.

– På mindre än en timme körde 11 mot enkelriktat på Anders Lundströms gata. Fem fick möte, tre backade och två körde på trottoaren och en åkte på cykelvägen ned mot Vattenfalls parkering, berättar Frösundabon Per.

Även närpolisen beskriver situationen som ett kaos.

– Trafiken var det värsta problemet. Det var förhyrda bussar som körde in på arenaområdet trots förbud, folk som gick i vägbanan och bilar överallt, säger Marie Hummer, närpolischef i Solna.

Vid Ulriksdals station uppstod en farlig situation under kvällen.

– En buss hade blivit anvisad att släppa av folk vid stationen, men de visste inte vart de skulle gå så då hade de börjat gå på spåret mot arenan och det är ju riktigt allvarligt, säger Marie Hummer.

Hon är orolig inför torsdag kväll då AIK möter Napoli på Råsunda och housetrion

möts AIK-Napoli i fotboll och på ett utsålt Friends arena spelar housetrion Swedish House Mafia.

– Det handlar om Europa-league och det borgar för en mer ordningsstörande karaktär, det blir stökigare.

På SL är man nöjda med insatserna under Sverige-England-matchen. Jämfört med invigningskvällen flöt bussar och tåg riktigt bra, menar man.

– Den här gången funkade det mycket bättre. Ok, det var mycket folk och bilar men bussförarna upplevde att det var rejält mycket bättre. Det var lika med pendeltågen där vi hade ett par extrainsatta, allt gick helt enligt plan, säger Jesper Pettersson på SL:s pressavdelning.

Just nu jobbar SL febrilt med att förbereda inför torsdagskvällens förväntade anstormning. Bland annat kommer kollektivtrafiken köra senare än vanligt.

Närboende får vänja sig vid att det kommer att vara så här ett par år framöver, menar Solnas kommunstyrelseordförande Pehr Granfalk (M).

– Det kommer att vara rörigt innan allting är färdigbyggt, men det kommer inte att vara arrangemang varje vecka med 50 000 åskådare, säger han.

Han har förståelse för att situationen kan vara påfrestande men tror att det sakta kommer bli bättre.

– I takt med att folk lär sig, SL lär sig, polisen och Arenabolaget lär sig så kommer det bli bättre. Vi utvärderar hela tiden, sätter upp nya skyltar och testar oss fram.

Varför drar ni i gång arenan innan området och kollektivtrafiken är klar?

– Man kan inte bygga klart ett sådant här jätteområde samtidigt, det går inte. Sedan kan vi inte ha en färdig arena som står tom och tickar i två år innan Mall of Scandinavia och parkeringar är klara.