Året inlett med ny inbrottsvåg

Trots att det snart gått två månader sedan tjuvarna var framme är Karin Engström orolig för att det varit ett nytt inbrott varje gång hon kommer hem.
Trots att det snart gått två månader sedan tjuvarna var framme är Karin Engström orolig för att det varit ett nytt inbrott varje gång hon kommer hem.
En inbrottsvåg sköljer över Upplands-Bro. Aldrig förr har så många inbrott och inbrottsförsök gjorts på så kort tid – 27 hittills i år.

– Man känner sig maktlös, säger Karin Engström, som har haft inbrott i sin lägenhet.

Redan när hon öppnade ytterdörren kände Karin Engström att något inte stod rätt till. Stolen som vanligtvis står i hallen var flyttad. Lampan var tänd i badrummet.

– Jag intalade mig själv att det var jag som hade flyttat stolen och glömt släcka. Men när jag såg hur tillstökat sovrummet var, gick det inte längre att förneka.

Hon, som på grund av rånrisken, låser in sina smycken i ett bankfack, som aldrig lämnar pengar i lägenheten och som har behållit sin stationära dator i stället för att skaffa en bärbar, hade haft inbrott. Med detsamma ringde hon polisen.

– Jag fick en chock. Jag vet att det sker många inbrott just nu, men man tror inte att man själv ska bli utsatt. Det känns hemskt att någon tar sig friheten att bryta sig in i min bostad och rota runt bland mina grejer.

För bara två veckor sedan drabbades en familj i Bro av samma sak. När de kom hem till lägenheten var ingenting sig likt.

– Det var totalt kaos. Kläder, böcker, allt låg på golvet. Det enda rum de inte hade varit i var barnens sovrum, berättar pappan.

Dotterns sparpengar, en bärbar dator och en mobil försvann.

Inbrotten som familjen i Bro och Karin Engström i Kungsängen drabbades av är två av de 27 som hittills gjorts i kommunen i år. Det är fler än någonsin tidigare under samma period och situationen börjar bli svår för polisen att hantera.

– Det är ett gigantiskt problem. Vi klarar inte detta på egen hand och måste ha allmänhetens hjälp, säger närpolisen Björn Svensson.

Polisen ser inget mönster i inbrottstjuvarnas verk. Brotten är spridda, både geografiskt och i tid. Och Upplands-Bro är inte den enda drabbade kommunen.

– Det sker ungefär 20 till 40 inbrott per dygn i hela norrort, säger Thomas Piltz vid Västerorts­polisen, som sitter med i en länsomfattande insatsgrupp mot inbrott.

Enligt honom är inbrottstjuvarna ungdomar i 20–25-årsåldern och är framförallt ute efter guld, pengar och datorer.

– Många av dem är arbetslösa och tar inte särskilt allvarligt på brottet, då de vet att påföljden inte är hård.

Hans uppfattning är också att de flesta inbrottstjuvarna kommer från västerort och ger sig på både villor och lägenheter.

För att väcka allmänheten har polisen skickat ut varningsbrev och arbetar på att rekrytera fler förare till grannstödsbilen. Eftersom man misstänker att inbrottstjuvarna inte kommer från kommunen kommer man dessutom att kontrollera fler bilar vid infarterna till kommunen.

Känslan som inbrottsdrabbade Karin Engström bär på efter inbrottet är svår att skaka av sig.

– Det känns än, trots att det snart har gått två månader. När jag kommer innanför ytterdörren kan jag inte slappna av förrän jag ser att byrålådorna i sovrummet inte är öppna.

Även familjen i Bro är påverkade av händelsen.

– Nu känner vi oss osäkra här. Det är första gången ett inbrott inträffar i vårt hus. Tidigare har vi alltid tänk att sådant inte händer oss, berättar pappan.

Fakta

Nära fördubbling