Året-runt-standard hett på marknaden

Medan sommaren varit lugn på många håll i länet har Värmdös mäklare haft fullt upp. Främsta dragplåstret är öns sommarstugor som gjorts om till åretruntboende.

Efter sommarens dvala vaknar bostadsmarknaden nu till på allvar i hela landet. Men i Värmdö har det varit full rulle under sommarmånaderna. Den sena våren har gjort att försäljningen av fritidshus kom igång senare än vanligt.

– Vi har sålt många fritidshus i sommar och de med sjöutsikt är speciellt eftertraktade, säger Ulf Åkerstedt på Svensk fastighetsförmedling.

Hos Mäklarhuset har fritidshusen också varit populära, speciellt de med åretrunt-standard.

– Värmdö har en väldigt stor andel fritidshus där många valt att bosätta sig permanent, speciellt i områden som fått kommunalt vatten och avlopp som Norra Kopparmora, Herrviksnäs och Torsby, säger mäklaren Ulrika Tempelman.

Enligt Ulf Åkerstedt är husets standard viktig för många köpare.

– Inne i stan är det vanligare att köpa ett renoveringsobjekt, men här ute köper man gärna det som redan är klart, både när det gäller fritidshus och villor. Jag tror att det dels kan bero på att det tar mycket tid att renovera och så kan det kosta mycket att göra om huset så att det går att bo där året runt.

– Bankens nya regler, bolånetaket, med en insats på 15 procent gör nog också att fler inte har råd att renovera, säger han.

Även Christer CarlssonSkandiamäklarna upplever att hus med bra standard går först.

– Det var förr folk ville renovera, nu köper de hellre en villa eller fritidshus som det inte är så mycket att göra på, säger han.

Fakta

Sjunde dyrast i landet

Mellan augusti 2012 och juli 2013 såldes drygt 150 fritidshus i Värmdö.

Snittpriset på ett fritidshus ligger på 39 845 kronor per kvadratmeter.

Värmdö hamnar på en sjunde plats i Svensk fastighetsförmedlings undersökning om vilka som är Sveriges dyraste kommuner att köpa fritidshus i.

Källa: Svensk fastighetsförmedling/ Mäklarstatistik