Årets bokrea drog igång

På Äppelvikens bokhandel ordnar man egen bokrea i år.
På Äppelvikens bokhandel ordnar man egen bokrea i år.
Men i Äppelvikens bokhandel struntar man i den centralt organiserade rean i år.

På onsdagsmorgonen gick startskottet för årets bokrea. Akademibokhandeln i Bromma Blocks slog upp portarna klockan 07.

– Det var en hel del kunder. Vi hade ett öppningserbjudande fram till klockan 10 så det drog nog en del folk, berättar Matilda Harrysson, säljare i butiken.

I övrigt har bokhandeln de centralt fördelade bokreatitlarna som trycks upp speciellt för att säljas på rean. Ett av årets dragplåster i reakatalogen är ”Det som inte dödar oss” av David Lagercrantz, den senaste Millenniumboken som släpptes i höstas.

– Det har gått en hel del kokböcker och sen har många köpt de stora titlarna. Historiska böcker verkar också populärt, både romaner och faktaböcker, säger Matilda Harrysson.

På Äppelvikens bokhandel ordnas ingen ordinarie bokrea i år.

– Det hade vi först året som nya ägare. Vi öppnade klockan 07 och trodde att folk skulle stå i kö. Det gjorde de inte, berättar Mia Strandell som driver bokhandeln.

– Nu har vi en lite mer avslappnad inställning till rean. Vi öppnar som vanligt klockan 10 och har inte beställt hem ett realager. I stället rear vi alla böcker vi har i butiken, säger hon.

Mia Strandell berättar att problemet med att köpa in ett realager är att bokhandlarna inte kan returnera det som inte säljs.

– Vi vill inte ta upp vår butiksyta med böcker som ingen vill ha, säger hon.

– Jag är lite dubbel gällande rea. På ett sätt är det bra, det gör kanske att folk som normalt inte köper böcker passar på. Å andra sidan tycker jag att det urholkar bokens värde, särskilt med tanke på att böcker som gavs ut så sent som i september säljs på rean. Om man som jag vill att folk ska fortsätta att köpa ny litteratur och helst i bokhandeln, så tror jag inte det är bra med bokrea.