Årets bvc-hjälte leder oroliga föräldrar rätt

– Det känns fantastiskt, jag är superstolt. Vi bvc-sjuksköterskor gör ett stort jobb som inte alltid uppmärksammas, säger Ewa Widinghoff, som utsetts till ”Årets bvc-hjälte”.

”Ewa Widinghoff är förstående, varm och humoristisk, en riktig pärla som inte kommer med pekpinnar”. Så lyder motiveringen av en småbarnsfamilj i Enskede som nominerade Eva. Tidningen Vi Föräldrar ligger bakom utmärkelsen. De vill lyfta fram en yrkesgrupp som spelar en väldigt stor roll i de flesta småbarnsföräldrars liv.

Eva hade inte en aning om att hon var nominerad.

– Det känns kul att få bekräftelse för jag tycker själv att vi är en väldigt viktig yrkesgrupp, säger Ewa över telefon från Kreta.

– Jobbet är viktigt för att det innefattar så mycket. Vi träffar hela familjen, syskon och föräldrar. Så det är mycket fokus på familjen, deras välmående, det sociala, rådgivning och barnuppfostran.

Och det är just detta, att arbetet är mångfacetterat, som gör yrket så roligt, tycker hon.

– Och när folk blir nöjda med hjälpen. Det får jag en kick av.

Men Ewa Widinghoffs mål är att inte styra föräldrarna för mycket.

– Jag försöker lyssna och se vilket slags familj jag har framför mig. Egentligen är mitt mål att föräldrarna inte ska behöva mig, att de ska våga tro på sig själva. Jag bara vägleder, säger hon.

Men många av föräldrarna hon möter är oroliga för att det är något fel på deras barn. Hon ser det som sin viktigaste uppgift att lugna föräldrar som oroar sig. Och att få dem att våga lita på sig själva. Eller så vägleder hon dem till var de ska söka svar på sina frågor.

– Många har ingen att fråga och frågar då frågar rakt ut på nätet och får tillbaka tio svar, varav fem är jättekonstiga.

En annan viktig uppgift för Ewa är uppmuntra föräldrar att våga sätta gränser.

– Jag vill ingjuta i föräldrarna att de ska våga vara just föräldrar. Våga säga nej. Får barnet inga gränser utvecklas det inte och blir oroligt.

Hela 450 barn på Stureby bvc kan stoltsera med att de tas om hand av årets bvc-hjälte. Här finns totalt finns 1 200 barn inskrivna.

Ewa Widinghoff blev nominerad av en småbarnsfamilj i Enskede.