Årets eldfest flyttar in på Husby träff

I dag inleds firandet av det persiska nyåret – Nouruz.

Ikväll kan alla vara med och fira hög­tiden på Husby torg.

– Nouruz är inte helt olik den svenska påsken, säger Mahbobe Englund.

Tisdagskvällen före det persiska nyåret, som infaller vid vårdagjämningen, firas eldfesten.

– Vi firar att naturen börjar vakna till liv igen. Nouruz symboliserar pånyttfödelse, säger Mahbobe Englund som är med och arrangerar festen för fjärde året i rad.

En av eldfestens traditioner är att tända sju eldar.

– Eldarna hoppar man över för att lämna sina sjukdomar och besvär till elden och få värme och kärlek tillbaka, säger Mahbobe Englund.

För första gången kommer festen i år att äga rum i Husby träffs lokaler vid Husby torg. Tidigare har festen firats på Dahlgrens BP på Stavangergatan.

– Tidigare har det varit ganska kallt och snöigt vilket har varit ganska jobbigt med alla förberedelser. På Husby torg slipper vi det problemet.

Eldfesten i Husby anordnas av flera föreningar i Akalla, Kista och Husby med stöd från Stockholms stad och Svenska bostäder. Mia Päärni (S), ordförande i stadsdelsnämnden Kista-Rinkeby, kommer att hålla tal under kvällen och delta i festen.

Mahbobe Englund tycker att det är viktigt att folk förstår likheter och skillnader mellan olika kulturer och traditioner.

– Jag arbetar som modersmålslärare i persiska och jag pratar mycket med mina elever om att vi människor inte är så olika som det kan se ut.

Bland annat säger hon att Nouruz är ganska likt det svenska påskfirandet.

– I båda traditionerna vill vi välkomna livet, det ljusa och gröna. Vi äter mycket fisk och har ägg som dekoration, säger hon.

Eldfesten brukar ha ett tema. I år vill man uppmana till fred i omvärlden.

– Temat är ”En värld utan våld”. Det är så mycket hemskheter som sker runt om i världen.

Men temat har även en lokal anknytning.

– Många tänker fortfarande på de oroligheter som skedde i Husby för snart två år sedan. Vi vill i stället visa vilken kärlek och värme det finns här, säger Mahbobe Englund.

Fakta

Fest för att hylla ljusets seger över mörkret

Nouruz är en tusenårig tradition som på persiska betyder ”den nya dagen”.

Nyåret infaller i samband med vårdagjämningen för att hylla segern när dagen vinner över mörkret.

Till högtiden dukar man upp ett bord kallat ”haft sin” som utöver mat innehåller sju saker som börjar på bokstaven S. Var och en av sakerna symboliserar glädje och hälsa.

Källa: Farhang förening