ANNONS

Är det här julklappen som du kommer få i år?

årets julklapp , Nu & Då, Ylva Svenson.
Ylva Svenson på Nu & Då visar upp en sidenkaftan – kanske årets julklapp?
"Det återvunna plagget" är årets julklapp. Ylva Svensson som jobbar på Nu & Då på Norrtullsgatan ser gärna att fler handlar årets klappar second hand.
– Det är bra för miljön – och du får en egen, unik stil.
ANNONS

För den trendige Stockholmaren är det ingen nyhet att det är hett att återvinna – det har det varit länge – men att det skulle bli årets julklapp 2018 kom kanske som en överraskning.

Det är företaget HUI Research, Handelns Undersökningsinstitut, som för 31:a året i rad har utsett årets julklapp.

Från bakmaskin till återvunnet

1988 var det bakmaskinen – de senaste åren har det varit flugor som spikmattan, robotdammsugaren och VR-glasögonen.

I år är årets julklapp ”det återvunna plagget”.

Sophie Nilsonne på HUI Research menar att detta främst syftar på återvinning av material‚ något som blir allt vanligare i klädbranschen, men att det också kan innebära återbruk genom second hand.

– En liten del i det här är kläder som kan få nytt liv genom second hand, men den främsta anledningen till att vi har valt det som årets julklapp är att vi ser att vi närmar oss storskaliga intiativ när det kommer till återvinning inom klädproduktionen. Det är något vi tror kommer ha en betydande del inom modehandeln i framtiden.

”Det ligger i tiden”

När det kommer till second hand är butiken Nu & Då på Norrtullsgatan 31 riktiga veteraner. Butiken har legat här sedan mitten av 70-talet och var en av de första i Stockholm med att sälja kläder på kommission.

Ylva Svenson har jobbat i butiken i 3 år men har varit i branschen i närmare 20. Under åren har hon sett hur trenden med att återvinna gamla kläder bara har ökat.

– Det poppar upp massvis av butiker, både fysiska och på nätet. Det ligger i tiden, säger hon.

ANNONS

”Du får en unik stil”

Hur ”årets julklapp”-utmärkelsen kommer att påverka julhandeln återstår att se, men på något sätt kommer det nog att märkas av, tror Ylva. Oavsett är det positivt om det får folk att bli mer intresserade av att återvinna.

– Vi pratar ju alla om vikten av att återbruka, så det känns kul.

Vad är dina bästa argument för att handla second hand?

– Det är bra för miljön – och du får en egen, unik stil.