Årets kock trivs bäst i Värmdö

Jimmi Eriksson, Årets kock.
Jimmi Eriksson, Årets kock.
Morföräldrarna på lantstället i Värmdö har präglat 28-åriga stjärnkocken Jimmi Erikssons val av karriär. Nu är det där han vilar upp sig från stressen i köket.

Jimmi Eriksson minns de soliga dagarna i skärgården som yngre.

– Där har jag levt nära vattnet och fiskat, men också odlat potatis och plockat grönsaker. Värmdö har mycket bra råvaror, säger han.

Nu är det på landet han när kreativiteten men också där han kan koppla av.

– Restaurangmiljön är ofta hetsig och i köket är det en hög stressnivå. Då är det väldigt härligt att finna lugnet. Många kockar finner både lugn och inspiration i naturen. Jag hittar det i Värmdö, säger han.

Till vardags arbetar Jimmi Eriksson på restaurangen Lilla Ego i Stockholm. Men vinsten kan öppna nya dörrar.

– Det är det finaste priset man kan vinna som kock i Sverige. Jag håller fortfarande på att smälta det och andas in det. Nu blir det mesta möjligt och det gäller att ta vara på den chansen, säger han.

I framtiden drömmer Jimmi Eriksson om att ha en egen restaurang. Den tänker han driva med lika stora delar ödmjukhet som ett starkt psyke. För kockyrket går, enligt honom, att jämföra med att idrotta på elitnivå.

– Det är klart att jag tränade på matlagningen och tider i finalen, men hela tiden så målade jag upp en bild av hur själva finaldagen skulle se ut, från start till mål, och tränade på att finna lugnet och försöka hitta harmoni trots att jag fick världens adrenalinpåslag. Det gäller att vara fokuserad, precis som en elitidrottare, säger han.

Men han tänker inte vara någon Gordon Ramsey i sitt kök. Snarare tvärtom.

– Jag ser mig som en ödmjuk person som värnar om alla. Jag tycker om att man är fokuserad och lugn i köket. Och branschen har mognat och blivit bättre. Man värnar om restaurangen och personalen mer nu än vad man kanske gjorde för några år sedan, säger han.

Härnäst väntar ett fullspäckat schema.

– Nu ska jag jobba mig runt om i Sverige och lära känna mer folk i branschen. Jag har alltid drömt om att bli årets kock. Det är en dröm som nu går i uppfyllelse och jag är otroligt ödmjuk inför det, säger han.