Så blir årets kräft- och surströmmingsskiva

Kräft- och surströmmingsskiva.
Kräft- och surströmmingsskiva.
Räkna med en hel del nytt när årets kräft- och surströmmingsskiva surplar igång den 31 augusti.
– Vi ska höja pulsen lite, säger nya centrumledaren Katarina Törnell.

Allt sedan 1986 har kräftspad och surströmmingsodör fyllt Sturegatan den sista torsdagen i augusti. Den traditionella skivan som varje år lockar tusentals besökare, har med åren även blivit en angelägen begivenhet för grannarna i Solna samt övriga länet.

Så är det också tänkt att det ska förbli, menar Katarina Törnell, sedan juni ny centrumledare i stadskärneföreningen, tillsammans med Christina Blomberg som är ny ordförande.

Men då behöver man hotta till sig och tilltala fler målgrupper, menar hon. Nytt för i år är därför en satsning på att locka unga vuxna till kräftskivan, vilket Stora scenen på Stationsgatan därför är vigd åt.

– Där är det ganska mycket nytt för lite yngre publik, ja en föryngring! Vi har satsat på ny ung musik och vi ska höja pulsen lite så att vi kan tillmötesgå flera smaker samtidigt, säger Katarina Törnell.

Behöver anpassa sig efter omvärlden

Hon tror att genom att ha något för varje ålderskategori så kan kräftskivan stärkas och göras viktig för fler.

– Det här är ju en så fin tradition som vi vill hålla kvar. Men då behöver vi anpassa oss efter omvärlden. Det flyttar in mycket yngre och mycket barnfamiljer, så vi får bredda, säger hon.

Sundbybergs torg vigs lite åt barnfamiljerna, där bland annat Signalfabrikens maskot Signal-Sigge kommer att dyka upp och köra gympa med de minsta.

Men mycket förblir också sig likt. Knallar, utställare, föreningar, öppna butiker och aktiviteter finns kvar. Vid Nybergs torg blir det kräftor och nere vid Hemköp kan det insupas surströmming och Sundbybergs storband.

Hela stadskärnan ska knytas ihop

Ansträngning har lagts vid att knyta ihop hela centrum – från Sturegatan samt neråt Järnvägsgatan och området runt Sundbybergs torg på andra sidan järnvägen.

– Vi vill ha ett annat flöde där folk rör sig mellan alla platser. Det blir som en cirkel. Sundbyberg blir ju väldigt komplett om vi får ihop det här på ett bra sätt. Jag är helt säker på att det ska gå, annars hade jag aldrig hoppat på det här jobbet, säger Katarina Törnell.