Årets pionjär satsade på kryddimport

Spångabon Yousif Ibrahim har fått utmärkelsen Årets pionjär – ett pris som länsstyrelsen delar ut till företagare med utländsk bakgrund som lyckats utveckla lönsamma företag.

När Yousif Ibrahim kom till Sverige från Irak i mitten av 1990-talet var det många butiker i landet som saknade exotiska kryddor på hyllorna.

– Det fanns en marknad för andra kryddor än salt och peppar, berättar han för Lokaltidningen Mitt i.

Han startade företaget Gröna bladet och började importera kryddor, förädla och paketera dem och sedan sälja dem vidare. I dag levererar han curry till restauranger och butiker från Kiruna i norr till Malmö i söder.

– Det har förändrats väldigt mycket sedan jag började. I dag våga folk prova nya kryddor och smaker. Det finns också fler orientaliska restauranger nu, säger Yousif Ibrahim.

Gröna bladet har över 300 olika kryddor i sitt sortiment – allt från hela stjälkar av ovanliga kryddor till färdiga blandningar för grillen och grytorna.

Yousif Ibrahim berättar att han är hedrad av utmärkelsen och glad att hans satsning har lönat sig.

”Företaget har levererat en stadig tillväxt som återinvesterats och kunnat skapa det nödvändiga kapitalet för sin expansion”, skriver juryn i sitt utlåtande.

– Mitt råd till andra i samma situation är att lita på sin vilja. Viljan att skapa sig en framtid i Sverige, lära sig språket och sättet att arbeta på, säger Yousif Ibrahim.

Det fanns en marknad för andra kryddor än salt och peppar.Yousif Ibrahim årets pionjär